Първият български доброволец, който замина да се сражава в Украйна

...
Първият български доброволец, който замина да се сражава в Украйна
Коментари Харесай

Глиги: Стреляха по мен със снайпер и ракета

Първият български доброволец, който отпътува да се бори в Украйна срещу съветското военно настъпление - Иван Калчев-Глиги, се върна за къс отпуск в родината. Легендарният боец показа, че е обучаван от един от най-големите сега бг потенциали по военно дело - Калин Димитров, който в този момент се намирал в Киев. Заради ултрамодерното въоръжение, изискващо характерни умения и сериозните опасности обаче Украйна надали ще приема повече доброволци без военна подготовка.

Иван е с чин редови войник, само че смелостта и вярата му в успеха са неговият " маршалски скиптър в раницата ". Той признава, че е имал доста трагични моменти на фронта.

" Стреляли са ме четири пъти - с ракета " Круз ", снайпер, миномет и даже с ракетна установка - град. Но оцелях! ", сподели за " България през днешния ден " Иван Калчев-Глиги.

" Един от ударите попадна в прилежаща постройка, незабавно се евакуирахме. Звукът беше като от ниско прелитащ изтребител. Представите ни за войната, които са построени от филмите, са безусловно погрешни. Фронтовата линия обгръща нашата артилерия и тази на съперника. Навсякъде в тази зона можеш да умреш ", показа смелчакът.

Той е на мнение, че " превъзходството на съветското оръжие " е най-големият кремълски фалшив. " Тези оръжия, които руснаците ги имат по документи, не се знае дали действително могат да стрелят ", счита Глиги.

За загубите на украинската войска и на " легионерите " от други страни, които се борят там, бг воинът избира да не приказва, тъй като това може да даде козове на съперника. Пред медиите обаче Калчев призна, че от неговия батальон са починали четирима индивида.

" Двама ги познавах единствено по физиономия, с единия бяхме по-близки. Сутринта, преди да го раздра снаряд, пихме кафе дружно ", описа бг доброволец номер едно на фронта в Украйна.

Иван Калчев-Глиги в никакъв случай не разкрива самия механизъм на деяние на своя батальон, тактиката и тактиката на воденето на самите бойни дейности, тъй като всичко това се води военна загадка. В обществените мрежи той наскоро показа, че " тук, покрай фронта, няма непрекъснати позиции, нито пък се въртим по график ". Всички бойци изпълнявали разнообразни длъжности според от обстановката.

" Може ту да си водач, ту да обслужваш базата, ту да патрулираш, без значение дали по лист си просто пехотинец, картечар или оператор на нещо антитанково. Ако доста се скапеш - те пращат ротация в града в едно подземие да се възстановиш. А там е толкоз скучно, че бързо се възстановяваш ", смекчава с малко комизъм описанието на суровите фронтови делници Иван Калчев-Глиги.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР