Първият автомобил в България е внесен през 1896 година от

...
Първият автомобил в България е внесен през 1896 година от
Коментари Харесай

Знаете ли кога се появява първият автомобил у нас?

Първият автомобил в България е импортиран през 1896 година от мъж с чешки генезис, а през днешния ден Sofia24.bg ще ви опише за него. Чехът се споделя Август Шедеви, а колата пристигнала на гара София на Великден. Возилото потеглило след къса подготовка и минало през Шарения мост (Лъвов мост), площад " Света Неделя " и се отправило към бул. " Витоша ". Хората, които не са виждали сходно возило досега го назовават " файтон без коне ". Тогава по улиците на столицата към момента няма трамваи, няма и електричество, а хората са се придвижвали най-вече с каруци, карети или пешком. 

Файтонджиите и коларите обаче са се уплашили, че тази кола ще им вземе хляба. Успокояват се, когато виждат, че автомобилът се движи постепенно, а моторът на колата постоянно стопира. Националният политехнически музей в София споделя за тези любопитни моменти от историята ни. 

През 1902 година шведският търговски консул в столицата доставя нов модел " De Dion Bouton “. Смята се, че това е първият дипломатически автомобил у нас. През 1904 година Министерството на войната поръчва на същата компания първия в България автомобил с бензинов мотор, който е екипиран с едноцилиндров мотор от 8 к.с. Той е употребен от военачалник Михаил Савов, който е министър на войната. Първите коли в публичните служби пък са доставени през 1905 година за Телеграфопощенската дирекция През 1907 година пък е импортиран първият товарен автомобил в България. Княз Фердинанд I също е имал автомобил.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР