Първият американски президент Бил Клинтън пристига в България с дъщеря

...
Първият американски президент Бил Клинтън пристига в България с дъщеря
Коментари Харесай

На този ден: Визитата на Бил Клинтън променя пътя на Българи...

Първият американски президент Бил Клинтън идва в България с щерка си, трима конгресмени и няколко представители на Съединени американски щати вечерта  на 21 ноември 1999 година  Държавният глава на Щатите идва вследствие на положителните контакти с българския президент Петър Стоянов и по негова покана.

Засега това е единствената в българската история  визита на президент на Съединени американски щати в България като знак, че страната е тръгнала по либерален път на развиване и най-сетне е поела по посока на евроатлантизма. Посещението на Бил Клинтът е един от първите признаци, че Западът е подготвен да одобри България.

Петър Стоянов си спомня пред медиите по какъв начин е направил на Клинтън предложение да гостува в България. „ Той беше с щерка си, аз с моя наследник. Те са съвсем връстници. Бях и със брачната половинка си, несъмнено. Клинтън стартира да се смее и сподели: „ Това доста ще зарадва нашия началник на защитата, само че въпреки всичко да му кажем “. Шефът на тяхната защита беше изрично срещу. Истината е, че имах в главата си тази концепция и една седмица преди този момент се подготвихме за вероятно извънпланово мероприятие. Уверихме ги, че никой от нас не е толкоз малоумен да заведе президента на Съединени американски щати на място, което не е авансово тествано. Така че ген. Владимиров и шефът на тяхната работа имаха два часа, с цел да ревизират до каква степен нашите ограничения са съответни “.

Петър Стоянов смята, че другарството с Клинтън и неговото отношение към България тогава са били скъпи. Според него отношението на Клинтън, неговото обръщение са отворили вратите ни към НАТО и в огромна степен към Европейски Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР