Първият 3-нанометров в iPhone е тук с големи подобрения на

...
Първият 3-нанометров в iPhone е тук с големи подобрения на
Коментари Харесай

A17 срещу A16: Колко точно по-бърз е новият чип на Apple?

Първият 3-нанометров в iPhone е тук с огромни усъвършенствания на графичния процесор

Емил Василев преди 2 минути 3 Сподели

Най-четени

КосмосЕмил Василев - 19:26 | 27.09.2023

НАСА разкри наличието на капсулата с пробите от метеорита Бенну – открит е черен прахуляк на всички места

IT НовиниЕмил Василев - 15:56 | 27.09.2023

Тази „ вятърна слънчева кула “ може да създава над 234 хиляди kWh електричество годишно

АвтомобилиДаниел Десподов - 9:32 | 28.09.2023

„ Имаме голям проблем “ – заводите на Volkswagen и Audi в целия свят стопираха работа

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

С представянето на новият чип A17 Pro от Apple, производството на чипове на компанията минава към по-нов, по-усъвършенстван софтуерен развой и се прибавя ново GPU ядро. И по този начин, какви са действителните последствия от тази смяна?

Какво съставлява A16 Bionic?

A16 Bionic чип, показан от Apple през септември 2022 година с стартирането на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max. Подобно на предходни чипове, A16 Bionic употребява 64-битова архитектура, основана на ARM (като Apple Silicon, само че за разлика от обичайните x86 процесори за лични компютри).

Едночиповата система (SoC) е интегрална скица, която включва CPU, GPU, RAM и други съставни елементи. През тази година Apple сложи A16 Bionic в базовия iPhone 15 и в 15 Plus, като продължи наклонността да употребява миналогодишния чип от най-високо равнище в тазгодишния модел iPhone, който не е от Pro сегмента.

A16 Bionic разполага със 6 процесорни ядра, като 2 от тях са предопределени за висока продуктивност (с тактова периодичност малко под 3,5 GHz) и 4 ефикасни ядра (с тактова периодичност малко над 2 GHz) – за общи изчислителни задания. Тези ядра правят по-голямата част от „ мисленето “ на iPhone, в това число обработката на фонови задания, а ефикасните ядра са предопределени да пестят сила и да удължават живота на батерията.

Освен това A16 Bionic разполага с 5 графични ядра, работещи на малко под 1,4 GHz, които се оправят с интензивни графични задания, в това число 3D игри и образни резултати като плавността на iOS. Чипът разполага и със 16-ядрен невронен енджин на Apple за задания с машинно образование, като да вземем за пример идентифициране на лица и обекти в библиотеката ви със фотоси. A16 Bionic е оборудван със 6 GB оперативна памет и разполага със 16 милиарда транзистора.

В A16 Bionic е въведен нов процесор за обработка на сигналите за изображения (ISP), с цел да се подобрят изчислителните качества на фотографията. Това значи по-добра обработка на изображенията, идващи от камерата, което води до по-малко звук и в последна сметка до по-добри изображения.

Apple твърди, че A16 Bionic е първият 4-нанометров чип в смарт телефон – термин, който се отнася до размера на транзисторите. Анализаторите откриха, че това предстои на разискване и че чипът е създаден по леко усъвършенстван 5-нанометров развой (известен вътрешно от производителя на чипове TSMC като N4P).

Какво съставлява A17 Pro?

A17 Pro е чипът, който бе показан тази година с появяването на iPhone 15 Pro и 15 Pro Max. Той също употребява ARM-базирана архитектура, само че продуктивността му е леко усъвършенствана, като 6-ядреният му процесор включва 2 ядра за продуктивност, работещи на малко повече от 3,8 GHz, и 4 ядра за успеваемост, достигащи 2,1 GHz.

A17 Pro също по този начин разполага с повече оперативна памет от A16 Bionic – 8 GB, вместо 6.

Apple усъвършенства и графичния процесор на A17 Pro, като добави в допълнение графично ядро към 5-те, както и добави поддържа хардуерно трасиране на лъчи и по-добро помрачаване за по-добра работа с реалистични светлинни резултати в 3D приложения.

Apple усили броя на транзисторите до 19 милиарда и добави хардуерна поддръжка за декодиране на AV1 – видеокодек, който един ден би трябвало да размени HEVC. A17 Pro се създава по N3B развой на TSMC, за който се счита, че създава „ същински “ 3-нанометрови чипове.

Колко по-добър е A17 Pro?

При представянето на A17 Pro, Apple съобщи „ единствено “ 10% усъвършенстване в скоростта на процесора по отношение на A16 Bionic и съгласно доста от бенчмарковете това се оказва по този начин.

Ако погледнем резултата в теста на едно ядро на iPhone 15 Pro в Geekbench ще забележим, че той се е подобрил от 2540 при A16 Bionic до 2890 при A17 Pro, до момента в който резултата от теста на всички ядра се е вдигнал надлежно от 6420 до 7159. Още по-впечатляващи са резултатите в Metal, които мерят продуктивността на графичния процесор и удостоверяват изказванието на Apple за 20% повишение на резултатите от 22574 при A16 Bionic до 27074 точки при A17 Pro.

Имайте поради, че бенчмарковете не постоянно съответстват с действителните резултати. Ще има известни отклонения в резултатите, които се дължат само на метода, по който работят толерансите на чиповете. Не всички силициеви детайли са идентични, има разлики в другите партиди чипове и това изяснява непрекъснато изменящите се резултати.

Заслужава ли си iPhone 15 Pro поради A17 Pro?

Ако се чудите дали би трябвало да преминете от iPhone 14 Pro към iPhone 15 Pro само поради новият процесор, отговорът евентуално е не. Ако играете доста 3D игри, тогава може би ще видите нещата по друг метод. Подобренията в графичния процесор ще доведат до скок в продуктивността, а проектът на Apple да придвижи „ AAA “ игри като Resident Evil: Village на мобилни устройства ще изисква iPhone 15 Pro или iPad с чип M1.

Aко се занимавате съществено с игри, евентуално имате подпора или компютър, които могат да се оправят с тези игри. На огромен екран като тв приемник или екран ще можете да се насладите на тези игри с по-висока резолюция.

A16 Bionic към момента е високопроизводителен чип, както демонстрира включването му в тазгодишните модели iPhone 15 и iPhone 15 Plus. A17 Pro е на върха на опциите. Ако идвате от по-старо устройство, тогава е доста по-вероятно да забележите усъвършенстване на продуктивността.

Ако търсите причина за ъпгрейд, бихме показали по-осезаеми преимущества като 5-кратното оптично нарастване при iPhone 15 Pro Max, Action бутона, който замества превключвателя за заглушаване на звука и съществуването на USB-C порт за зареждане и транспорт на данни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР