Първия стенопис на жилищна сграда в центъра на София, изработен

...
Първия стенопис на жилищна сграда в центъра на София, изработен
Коментари Харесай

Георги Георгиев показва първия стенопис, създаден по новите правила за графити артисти

Първия стенна живопис на жилищна постройка в центъра на София, направен по новите правила на Столичния общински съвет за подкрепяне на графити актьори, сподели през днешния ден ръководителят на СОС Георги Георгиев.

„ Заедно с Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс присъствахме на самобитната среща сред бразилската нематериалност и българското фолклорно завещание, изобразена в стенна живопис на фасадата на жилищна постройка на ул. Ген. Гурко №68. Той е част от художествената серия " Пътеводители " и е дело на Робезио Маркс и Тереза Декинта, бразилски създатели от Acidum Project, които са в столицата по покана на бразилското посолство, с цел да изпълнят стенописа и да вземат участие в поредност креативен начинания, проведени взаимно с невероятните наши актьори от Visionary Деляна Ангелова и Йоан Ценков, на които благодаря за взаимната работа “, споделя Георгиев.

Фондацията е една от водещите организации в София, която основава огромни модерни планове в областта на градските образни изкуства.

„ Авторите, търсейки ентусиазъм в локалния фолклор и графични кодове, особено за плана им в България, включват определени претекстове от българската шевица - ще видите познати детайли от нашите национални носии “, добавя ръководителят на общинския съвет.

И споделя, че бразилското арт дуо отпътува за Франция в събота, с цел да сътвори втория персонаж от поредицата върху стена от градското пространство на Париж.

„ През пролетта в общинския съвет приехме нови правила, с които улесняваме и ускоряваме доста процедурите за одобрение на такива планове в градската среда, с цел да можем да променяме образа на града и да привличаме повече наши и интернационалните създатели “, напомня още Георгиев.

Живеещите в тази постройка жители са дали единодушие за плана и бяха доста удовлетворени от резултата, уверих се персонално през вчерашния ден с диалог с тях, добави още той.

Вече са основани и свободни стени на публични пространства, където младежите да творят и е затегнат контролът против вандализма върху фасадите.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР