Първите Зимни олимпийски игри се състоят през 1924 година. До

...
Първите Зимни олимпийски игри се състоят през 1924 година. До
Коментари Харесай

Екатерина Велика, която преди 25 г. разтопи ледените традиции и стопли цяла България

Първите Зимни олимпийски игри се състоят през 1924 година. До наши дни ние имаме един единствен златен орден и той е на Екатерина Дафовска. Биатлонистката ни покори Нагано (Япония) на 9 февруари 1998 година в дисциплината 15 километра самостоятелно. „ България има своята Екатерина Велика “. Думите изрича Вера Маринова във връзка покоряването на олимпийския връх.

Нашето момиче изправя на крайници цяла България, когато се качва на най-високото ходило на почетната стълбичка, а в ръцете си държи първият и единствен златен орден за България от Зимна Олимпиада.

„ Преди Олимпиадата имах доста неприятен сезон и никой не е очаквал да направя нещо. Може би това ме резервира. Дори ръководителят на родната федерация по биатлон тогава Васил Тончев ми споделяше, че съм тръгнала за Нагано с огромната кошница. Паричната награда беше 40 хиляди лв., като получих 27 хиляди, защото останалите 13 хиляди бяха налог за страната. Много хора тогава обещаваха, само че единствено някои от тях си извършиха обещанията. Макар и по-късно – две години след златото, апартаментът в София, който получих, се оказа боксониера “, спомня си Дафовска.

Златното Кате е родена е на 28 ноември 1975 година в. На 15-годишна възраст се записва в спортния клуб на родния си град, където стартира да се занимава с биатлон. Първият и триумф е през 1993 година когато печели бронзов орден на международно състезание за девойки.

Дафовска печели и златен орден в самостоятелната дисциплинираност на 15 километра за дами на Европейското състезание по биатлон през 2004 година в Минск.

Екатерина има и два бронзови медала от международни шампионати.

След велики триумфи, безчет участия и здрави тренировки, през март 2007 година чепеларката публично афишира, че приключва спортната си кариера.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР