Първите заразените с маймунска шарка в България са двама мъже,

...
Първите заразените с маймунска шарка в България са двама мъже,
Коментари Харесай

Мангъров се изказа за първите случаи на маймунската шарка у нас

Първите инфектираните с маймунска шарка в България са двама мъже, които са настанени в столични лечебни заведения. Един от инфектираните се лекува във Военномедицинската академия. Той постъпва там в понеделник със подозрения за варицела, само че проучванията демонстрират, че става дума за маймунска вариола. Пациентът се усъвършенства. 

При другия мъж, който е в инфекциозната болница, болестта също протича леко - температура и обрив. И двамата са пътували през последните две седмици зад граница - в Испания и във Англия, само че не са дали информация за контакт с заболели.

Единият от двамата болни постъпва с обрив в столичната Инфекциозна болница преди дни.

" Аз не съм виждал досега маймунска шарка. Имал е някаква температура и този обрив, който има. При състояние, че е чужденец и с тези признаци са се усъмнили за маймунска шарка и са го удостоверили “, разяснява доцент доктор Атанас Мангъров пред БТВ.

Близките контактни на заболелите да бъдат следени за признаци в продължение на 21 дни, поучават специалисти.

" В нашата част на света няма изискванията за разпространяване на този вирус при естествени условия. Заразяването с маймунска шарка става при доста непосредствен контакт “, добави доцент Мангъров.

Състоянието и на двамата мъже се усъвършенства. Наскоро са пътували в чужбина.

" Не става дума за разпространяване на болестта у нас. Техните контакти занапред ще се откриват, защото тече сега епидемиологичното изследване. Риск от зараза няма нито у нас, нито в света. Става въпрос за единични случаи, които заразяват най-близките контактни до тях и то на доста близко разстояние, или са контакт кожа до кожа “, означи проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ.

Днес се чака Световната здравна организация да реши дали епидемията от маймунска шарка съставлява световна опасност. 

Да напомним и симптомите на маймунската вариола – най-честити са тресчица, болежка в мускулите, безсилие, подути лимфни възли, както и типичният за болестта обрив, който най-често се появява един до 3 дни след началото на температурата. Тези признаци нормално са леки. Заболяването е със смъртност към 1%. Счита се, че отбрана от него имат хората, които са имунизирани против вариола.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР