Първите ваксини срещу коронавирус в Германия ще бъдат поставени на

...
Първите ваксини срещу коронавирус в Германия ще бъдат поставени на
Коментари Харесай

Защо все повече германци не искат да се ваксинират?

Първите ваксини против ковид в Германия ще бъдат сложени на 27 декември. Идва ни да кажем: “Най-после”. Надали някоя тематика е попадала по-често под прожекторите тази година от евентуалната ваксина против К-19, написа

По данни на плана COSMO на Университета в Ерфурт, по време на първата вълна напролет към 80 % от германците бяха подготвени да се имунизират. Сега те са едвам към 49 %. Как е допустимо това на фона на цялостните интензивни отделения и все множеството жертви на болестта?

Ключово е доверието в сигурността

Корнелия Беч, професорка по здравна връзка в Университета в Ерфурт, има пояснение: “Точно тъй като имунизация в този момент е близка и действителна, нарастват и колебанията”. Тя изяснява психическите аргументи на това държание - “когато нещо наподобява далечно, то постоянно наподобява и по-желано”.

Най-важният фактор за готовността за имунизация е вярата в сигурността на имунизацията. „ Хората имат необикновено огромна потребност от информация и тези, които се нуждаят от повече информация, нормално са и малко по-скептични “, споделя Беч.
За постигането на имунитет е належащо сред 60 и 70 % от популацията да се ваксинира. Затова немското държавно управление се надява колкото се може повече да изберат да го създадат.

Страх към непознатото

Изследователят на страха Борвин Бандело от университета в Гьотинген има друго пояснение за какво толкоз хора са резервирани към имунизациите. Според него индивидът развива боязън към непознатите рискове. И това води до ирационални дейности като изкупуването на тоалетна хартия при започване на пандемията. Сега имунизацията се възприема като новата непозната опасност, до момента в който с ковид към този момент сме привикнали.

Интересно е, че готовността за имунизации не е висока даже измежду медицинския личен състав, който е изключително тежко и диспропорционално обиден. Според изследването на COSMO и данните на института “Роберт Кох”, измежду медиците делът на тези, които са склонни да се имунизират, е още по-нисък и от междинния за Германия.

Ваксините избавят животи

Ваксината на BioNTech и Pfizer мина през нормалните три етапи на създаване и утвърждение. Десетки хиляди в Съединени американски щати, Канада, Англия и други страни отвън Европейски Съюз към този момент са имунизирани. При тях настъпиха нормалните местни реакции на имунизация, които се срещат и при имунизацията против грип: болежка на мястото на инжектиране, отмалялост, а при една трета от имунизираните - главоболие и студени тръпки. Има случаи и на по-силни алергични реакции.

Ако обаче изберете да не се ваксинирате, поемате риска да се разболеете тежко от Ковид-19. В Германия към 1,6 % от хората с доказана зараза на SARS-CoV-2 са умряли. Това значи, че към 27 хиляди души са изгубили живота си единствено във Федералната република. Докато досега никой не е умрял в следствие от имунизация против Ковид-19.

„ Шансът да се разболеете или да умрете от ковид е в пъти по-голям от риска да настъпят странични резултати от имунизацията “, заключава Бандело. Със сигурност е добре, когато известни персони като Джо Байдън се имунизират пред камерата. Това оказва помощ на хората да придобият убеденост, споделя още той. Според него, може да се намерения за осъществяване на акция с имунизиране на известни лица и в Германия.

Това поражда песимизъм

Това, което още липсва, са дълготрайни изследвания, защото имунизацията не съществува от толкоз дълго. Така че към момента няма информация за вероятни дълготрайни резултати от имунизацията. Преди всичко бързото създаване на имунизацията и цялата тази неотложност, с която в този момент се подхожда към имунизациите, основават песимизъм измежду хората, споделя Нойфайнд. Затова е изцяло обикновено, че има въпроси, добавя тя.

И тримата специалисти допускат, че желанието за имунизиране ще се усили, щом акцията стартира. Те чакат, че с повишаването на броя на имунизираните ще понижават и страховете на хората.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР