Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще

...
Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще
Коментари Харесай

В края на годината идват първите Covid ваксини

Първите ваксини против Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на " Пфайзер/Бионтек ", а първите количества се чакат още в края на 2020 година.

Това стана ясно по време на днешното работно заседание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на държавното управление.

През миналата седмица над 12 хиляди души са излекувани от Covid-19.

София излиза от областите с най-висока заболеваемост със над 1000 на 100 хиляди от популацията, само че в тази категория остават Габрово и Кюстендил. 

Рисковите групи ще са първите, които ще бъдат имунизирани - с изключение на медиците и служителите на реда, се прибавят и други категории, разгласи здравният министър Костадин Ангелов:

„ Възрастните хора от домовете, би трябвало да отдадем извънредно значимо значение на българските учители, които също са на първа линия. Вървим напред във връзка с основаването на логистика за идването на ваксина та - по предварителни данни първата ваксина , която чакаме да пристигна в България, това е ваксина та на " Пфайзер ", евентуално преди Нова година или директно при започване на идната година.

Създали сме нужната логистика - първо в страната ще дойдат от тази ваксина 125 000 дози.

Премиерът счита, че трябва да има баланс сред противоепидемичните ограничения и поддръжката на стопанската система:

„ Тази седмица е извънредно значима, тъй като по нея ще забележим платото, понижението дали върви. Втората седмица ще забележим натиска върху лечебните заведения и какво е ситуацията. И тогава към този момент може да помислите за яслите, детските градини - поели сме ангажимент на 21 декември да отворим.

Дай Боже, цифрите да са такива и бизнесът самичък да си изкарва парите, с цел да може да се резервира 10-процентният налог, с цел да може да се резервира 9-процентното Данък добавена стойност, което направихме. Но всичко това е в помощ на бизнеса “.

Кандидатстването за компенсиране на бизнесите, които затвориха, с % от оборота ще факт напълно скоро. Ще се кандидатства по електронен път през системата ИСУН.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов уточни:

„ Очакваме процедурата да бъде извънредно бърза, в границите на седмица да се подават документите и в сходен период да отговорим със средства от Национална агенция за приходите, които в следствие да бъдат възобновени от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “.

„ И се надявам парите да дойдат при деклариралите поддръжка в границите на годината - т.е. незабавно след приключването на триседмичните ограничавания “, добави вицепремиерът Томислав Дончев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР