Първите ученици от начален етап в Пловдивска област се върнаха

...
Първите ученици от начален етап в Пловдивска област се върнаха
Коментари Харесай

Първите ученици се върнаха в клас: На училище с тест за кови...

Първите възпитаници от начален стадий в Пловдивска област се върнаха през днешния ден в класните стаи по новите правила – с щадящ антигенен тест, единодушието на родителите и стройна организация от образователното заведение.

ОУ „ Виктория и Крикор Тютюнджян “ е единственото пловдивско измежду общо 6-те в региона, в които през вчерашния ден нямаше избори. На тях се падна да проиграят първи тестването. Само 20 минути след старта в Арменското учебно заведение си отдъхнаха – всички проби са негативни.

Доста преди началото на проучването в 8 часа дребната Ануш изкачи стълбите дружно с куклата си за кураж – също Ануш, с обичайната арменска носия от синьо кадифе. „ Бяхме два месеца в Армения, там също се върви на учебно заведение с проби, описа бащата Артур. Семейството се убедило, че проучването е рутинна инспекция, няма аргументи за терзание и подписало декларацията за единодушие за своето дете.

Такова е решението на множеството родители от ОУ „ Крикор Тютюнджиян “. Там се върнаха присъствено всички 8 паралелки от начален стадий, бяха тествани над 130 възпитаници. От паралелка единствено по едно-две остават онлайн по избор на фамилиите.

„ Нямам съмнение “, решителна е Елена Колева, майка на Димитър от 2. Б клас. „ От разстояние в електронна среда не се учи дейно. Трябва да остана у дома с него, а не постоянно работата ми разрешава това “, показа тя. Освен това не е пълноценно общуването на децата, а 20 минути напълно не стигат за един образователен час, убедила се тя, до момента в който оказва помощ на сина си. От другата страна на везната слага неудобствата при тестването и риска от заразяване при контакти отвън дома. Надявам се проучването да е гаранция за безвредна среда, споделя Елена. Митко пък през вчерашния ден я попитал: „ Със скафандри ли ще ни изследват? “.

Без скафандри, само че в осъществяване на заповедта на шефа първо в 7 часа на тест се подложиха непедагогическите експерти без зелен документ. Половин час по-късно пристигна ред на учителите. Тестовете вид „ близалка “, обезпечени от школото, демонстрираха, че всички могат да влязат по класовете

Заедно с тях в 1. Б клас този път влезе и Екатерина Стоянова. Тя е майка на едно от девойките в класа, има и друго дете във 2. Б клас. Реших да бъда доброволка, с цел да оказа помощ на екипа, показа дамата. Има личен салон за хубост и стартира работа в 10 – по тази причина може да си разреши да отдели нужното време рано заран, с цел да става по-лесно тестването на децата. Днес в 1. Б на линия бяха един преподавател и общо трима родители. Стана бързо – взехме пробите, след това медсестрата мина да ги ревизира – за 20 минути всичко завърши, описа майката.

Никой не е абсолютно склонен, само че като няма различен избор, по-добре е да приемем новите ограничения и децата да са учебно заведение, вместо у дома, показа друга майка.

Камен пристигна благополучен на учебно заведение – че ще се види с приятелите си. Най-много обича да играят баскетбол. Пред екраните нямат естествена връзка, не е обикновено да живеят по този начин, счита майка му Ваня Стефанова. За да вървят нещата, в тази възраст родител би трябвало да стои компактно до детето. А с брат й имат рекламна компания и не може да се работи единствено от къщи – бизнесът също стартира да страда.

Ваня се тормози единствено от възможен позитивен тест, което би наложило наново тестване в лаборатория и карантина, която би залостила отново всички вкъщи. Дали няма да е по-спокойна като знае дали синът й е болен? Аз си познавам детето и мога да усетя това и без тест, безапелационна е дамата. А в случай че боледува от коронавирус безсимптомно и заразява? В краяна сметка всички ще се заразим, разсъждава майката. Въпреки персоналните си резеви обаче е решила да следва политиките и разпоредбите в учебно заведение, които ще разрешат на Димитър да учи в клас.

„ Първото тестване мина сполучливо, с малко повече неспокойствие - заключи шефът Симон Тютелян. – Екипът е виновен. Нашите родители са доброжелателни. Не са срещу, дори спомагат “.

И в събота и неделя траяли да идват заявления за единодушие от фамилиите, по тази причина през днешния ден се наложи да се употребява и дребен запас от обезпечените проби. Други хлапета пък се оказали със документ след тест с антитела и те не са подложени на проучването.

Оставащото количество обаче ще стигне единствено за още един път – проучването, което следва в четвъртък.

Тогава ще се повтори организацията от през днешния ден. В нея е планувано и време децата да хапнат, защото тестванията се вършат, без да са употребявани храна и питиета 30 минути преди този момент. Между 8,30 и 8,50 обаче хлапетата извадиха закуските – преди началото на първия час, което по изключение е в 9 без 10.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР