Първите три политически сили в 49-ия парламент се срещнаха с

...
Първите три политически сили в 49-ия парламент се срещнаха с
Коментари Харесай

Първите три политически сили в 49-ия парламент се срещнаха с президента ОБЗОР

Първите три политически сили в 49-ия парламент се срещнаха с президента. А общият извод е - всички желаят държавно управление.

Преговорите сред първите две политически сили не престават, само че обединенията още не са изчистили всички значими въпроси. Именно по тази причина от ГЕРБ-СДС желаеха от Румен Радев повече време преди връчването на първия мандат.

" Публичната връзка сред партиите в обединението като че ли съживи призрака на предварителните парламентарни избори. Проблемите в Министерски съвет бяха планувани още преди девет месеца. Въпреки съществуването на мощно спояващи фактори в обединението и внушителната парламентарна поддръжка за ръководството, която постоянно надминаваше даже 2/3 от народните представители, конституционният законодател е планувал актуалните съвещания, с цел да подкрепи процеса на сформиране на държавно управление ”, съобщи президентът Румен Радев при започване на диалозите с представителите на ГЕРБ-СДС, които пристигнаха на " Дондуков " 2.

ГЕРБ на консултациите при Радев: При единодушие да се върви в обща посока, би трябвало споделена отговорност

" Имаме потребност от непоклатимост и успокоение, само че те би трябвало да са на кардинална основа, да стъпват на фундаментални полезности ”, уточни вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Държавният глава попита ГЕРБ-СДС подготвени ли са с договарянията с ПП-ДБ. Отговорът на този въпрос пристигна час след срещата. " Преговорите не престават да текат. Конструктивни са, само че има и разлики. Имаме потребност от още време ”, заяви Габриел.

Малко по-късно персонално министър председателят в оставка и депутати от втората политическа мощ осведомиха президента по какъв начин те виждат диалозите за държавно управление. " Струваше си това изпитание. Да, получихме политическа вреда. Да, комплицирани са връзките. Никой не е очаквал да са леки. Имаме два документа на масата за договаряния. Има значителен прогрес в тях. Но, както се споделя, до момента в който всичко не е контрактувано, нищо не е ”, съобщи министър-председателят в оставка Николай Денков.

На масата на договарянията са както законодателната стратегия, по този начин и съставът на кабинета. " Уверихме президента, че желаеме ротация, само че в случай че не успеем, сме подготвени на избори. Ако не намерим единодушие с първия мандат, отиваме на избори ”, добави Денков.

Преговорите не престават, а с изключение на президентът изходът от тях наблюдават и от Движение за права и свободи. В отсъствието на един от ръководителите на партията - Делян Пеевски, те също пристигнаха на " Дондуков " 2.

" Вашата парламентарна група интензивно поддържаше ръководещото болшинство, само че без да взе участие директно. Това породи редица въпроси, в това число в нюансите по плаващи болшинства. Как виждате ролята си при идващ ротационен интервал, в случай че се стигне до подобен? ”, попита президентът.

" Държавата би трябвало да има непоклатимост и предвидимост. Нашата позиция не се е трансформирала. Надяваме се главните субекти да намерят конфигурацията ”, сподели ръководителят на Движение за права и свободи Джевдет Чакъров.

Утре консултациите не престават с партиите от опозицията - " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР