Първите три дни от болничния да не се изплащат нито

...
Първите три дни от болничния да не се изплащат нито
Коментари Харесай

Бизнесът иска първите три дни от болничния да не се плащат изобщо

Първите три дни от болничния да не се изплащат нито от работодателя, нито от Национален осигурителен институт. Бизнесът направи предлагането поради фрапантния скок на болнични листове по време на майските празници. 

В момента работодателят заплаща от 1-я до 3-я ден на болничния в размер на 70% от заплащането, а след третия ден страната заплаща 80% от възнаграждението на служителя.

От бизнеса припомнят, че има страни, в които се ползва практиката за нулеви до 3 дни при болест. Такива са разпоредбите в 13 страни от 28-те в Европейския съюз (ЕС) - Холандия, Австрия, Гърция, Швеция, Италия, Испания, Франция, Португалия, Чехия, Малта, Кипър, Естония и Латвия.

Синдикатите обаче са твърдо срещу концепцията за нулеви дни от болничния. Според профсъюзите ангажимент на работодателите е да упражняват надзор, когато има подозрения за злоупотреби с болнични листове. Оказва се, че болничните за отмора са социална загадка, само че мъчно се потвърждават, пише Монитор.

Официалните данни на Национален осигурителен институт също сочат растеж в изплатените компенсации към празничните дни – над 550 млн. лева, само че при тях няма данни за корист.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР