Първите сведения за появата на парите са от близо 3000

...
Първите сведения за появата на парите са от близо 3000
Коментари Харесай

Пет забавни факта за парите

Първите сведения за появяването на парите са от близо 3000 години. Преди това се е употребила системата на разменната търговия. Сега ги използваме всеки ден, само че какво в действителност знаем за тях? Етo 5 любопитни обстоятелството, свързани с парите, ĸoитo може и да не са ви известни:

Първата българска банкнота

Първата българска банкнота носи номер 000001. Номиналът ѝ е 20 лв., а върху нея има воден знак на Българска народна банка. Интересното е, че в текста на банкнотата са оставени две съветски думи:„ кассирь “ вместо „ касиер ” и „ подделка “ вместо „ фалшификация “. Причината е, че са били отпечатани в Русия и надлежно се счита, че по този начин е останало от превода.

В Япония „ перат “ парите в банкомат

През средата на 90-те години на ХХ век японска компания е изобретила банкомат, в които „ изпират “ парите, преди да бъдат изтеглени. В него притискат парите сред ролките на висока температура, като по този метод убиват бактериите от банкнотите.

Голяма част от парите в Америка са покрити с опиати

Проучване от 2009 демонстрира, че 90% от американските долари са покрити с кокаин. Учените са създали опит с банкноти от 30 града в Съединени американски щати, Канада, Япония, Китай и Бразилия. 90% от американските долари са били покрити с хероин, морфин, метамфетамин и кокаин.
 пари iStock/Getty Images-->
Най-голямата банкнота в света

Най-голямата банкнота в света е банкнотата 100 хиляди филипински песо. Тя е по-голяма от лист А4 и е записана в Книгата на върховете „ Гинес “.

Принтират повече пари за „ Монополи “, в сравнение с същински

Изчислено е, че към 50 милиарда $ са принтирани за настолната игра „ Монополи “ на година. За страдание тези пари не са същински и не можем да ги използваме.
 Монополи iStock/Getty Images

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР