Първите симптоми на новия вариант на коронавируса - Омикрон, се

...
Първите симптоми на новия вариант на коронавируса - Омикрон, се
Коментари Харесай

Първите симптоми на Омикрон се появяват до 3 дни след заразяване

Първите признаци на новия вид на ковид - Омикрон, се появяват едвам 3 дни след заразяване - това уточни пред Би Ти Ви шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. За съпоставяне при делта бяха нужни 4, а при изходния вид - 5 дни, означи тя.

По думите ѝ има 5 пъти по-голям късмет хора, които са преболедували, да се заразят наново с Омикрон и би трябвало да помислят за имунизация.

Тя напомни, че измежду главните признаци на новия вид са хремата, болките в гърлото, само че продължителното им задържането и покачването на температурата, както и признаци, свързани с долните дихателни пътища, съпроводени с кашлица са знак за настъпващи затруднения.

Математикът Лъчезар Томов уточни, че иглежда Омикрон е сред 20 и 30% по-лек за изцяло неболедували и неимунизирани, 50% - за боледували и 70% - за имунизирани.

Проф. Ива Христова добави още, че до края на януари случаите на COVID-19 ще продължат да се повишават, само че евентуалната нова вълна може да бъде овладяна с имунизация и слагане на бустерна доза. " Всички ограничения са евентуално вероятни, само че би трябвало да изхождаме от това каква е обстановката у нас. Повишение на заболеваемостта у нас на 14-дневна база има от 4 дни. Ще забележим с каква скорост порастват случаите ", сподели още тя.



Днес опашки се образуваха пред имунизационни пунктове в Пловдив, Варна и София.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР