Първите роботизирани операции извършиха в Пловдив. С робота от последно

...
Първите роботизирани операции извършиха в Пловдив. С робота от последно
Коментари Харесай

Извършиха първите операции с робот в Пловдив

Първите роботизирани интервенции направиха в Пловдив. С робота от последно потомство се правят интервенции при злокачествени новообразувания на стомаха, дебелото черво, ректума, панкреаса, черния дроб и слезката, и то в случаи, които са невъзможни при другите видове отворена или лапароскопска хирургия.



„ Предимствата са доста както във връзка с пациента, по този начин и на екипа, който прави операцията”, показва проф. доктор Росен Димов, завеждащ „ Клиника по хирургия “ в УМБАЛ „ Каспела”, който е професор към „ Катедра по Хирургия “ в Медицински университет- Пловдив и член на Кралското сдружение по хирургия.

Той е безапелационен, че роботизираната хирургия е бъдещето на коремните интервенции, а екипът му към този момент е минал образование за работа с робота ДаВинчи Х. Едната функционалност на системата е, че тя разрешава на хирурзите да виждат 3D облик, повишен неведнъж в съпоставяне със общоприетата лапароскопия.

„ Самият облик е извънредно обстоен. На него могат да се видят и най-малките елементи, които са ни нужни за осъществяване на някое точно деяние с корема на пациента. Другото преимущество е, че чрез раменете на робота, които в действителност държат инструментите в оперативното поле, се заобикалят всички странични движения”, изяснява проф. Димов.

Изключително положителната ергономия при работа пък е плюсът за лекарите. Основният хирург е седнал, комфортно ситуиран в позиция, в която се усеща изцяло удобно. А екипът, който се грижи за пациента по време на интервенцията, е с сведен състав.

„ Системата ДаВинчи може да се употребява на процедура за безусловно всяка една оперативна намеса, в това число в ендокринната хирургия и хирургията на щитовидната жлеза. Но най-честото приложение на тази система при нас е в региона на коремната хирургия, при пациенти със злокачествени новообразувания на стомашно-чревния тракт, панкреас и черен дроб. В тези случаи системата ни оказва помощ да бъдем прецизни, да бъдем ювелирни, да работим в тесни пространства, където със общоприетите лапароскопски принадлежности не можем да достигнем”, споделя хирургът.

Според неговите наблюдения, в последните години се усилват онкологичните болести. Причините за това са доста - замърсяването на околната среда, на работната среда, някои онкогени. От друга страна актуалните способи разрешават да се диагностицират заболявания, които в предишното са оставали незабелязани.

По тази причина и роботизираната хирургия в идващите десетилетия ще се трансформира в златен стандарт при оперативното лекуване на множеството болести на човешкото тяло.

„ Преди към 20 години, когато започва моята кариера в региона на лапароскопската хирургия, общото мнение бе доста скептично. Тогава се считаше, че този вид хирургия след няколко години ще изчезне, тъй като е доста скъпа, мъчно използвана, изисква профилирано образование и така нататък Но както виждаме, през днешния ден лапароскопската хирургия към този момент е златен стандарт в оперативното лекуване на съвсем всички болести. Според мен същото ще се случи и с роботизираната хирургия”, смята проф. Росен Димов.



Според него с развиването на технологията цената на този артикул ще намалее доста и все по-широк кръг от пациенти ще имат достъп до него. Още повече, в редица страни роботизираната хирургия към този момент е обект на осигурителни взаимоотношения на изпълнителите на болнична помощ с финансови институции като застрахователни и осигурителни фондове. От тази година и нашата Национална здравноосигурителна каса подписа контракт, съгласно който ще финансира избран брой пациенти със злокачествени новообразувания. Те ще бъдат оперирани със системата ДаВинчи по клинична пътека, което ще разреши да се възползват от този вид хирургия на извънредно ниска цена.

Хирургичната система ДаВинчи е една от първите минимално инвазивни хирургически системи благодарение на роботи, утвърдени от FDA. Днес семейство системи и технологии на ДаВинчи се употребява от хирурзите във всички 50 щати на Съединени американски щати и 67 страни по света.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР