Първите роботизирани операции бяха извършени в Пловдив. С робота Да

...
Първите роботизирани операции бяха извършени в Пловдив. С робота Да
Коментари Харесай

Извършиха първите операции с робота Да Винчи в Пловдив

Първите роботизирани интервенции бяха осъществени в Пловдив. С робота Да Винчи от последно потомство се правят интервенции при злокачествени новообразувания на стомаха, дебелото черво, ректума, панкреаса, черния дроб и слезката, и то в случаи, които са невъзможни при другите видове отворена или лапароскопска хирургия.

" Предимствата са доста както във връзка с пациента, по този начин и на екипа, който прави интервенцията ", показва проф. доктор Росен Димов, завеждащ " Клиника по хирургия " в УМБАЛ " Каспела ", който е професор към " Катедра по Хирургия " в Медицински университет- Пловдив и член на Кралското сдружение по хирургия.

Той е безапелационен, че роботизираната хирургия е бъдещето на коремните интервенции, а екипът му към този момент е минал образование за работа с робота Да Винчи Х. Едната функционалност на системата е, че тя разрешава на хирурзите да виждат 3D облик, повишен неведнъж в съпоставяне със общоприетата лапароскопия.

" Самият облик е извънредно обстоен. На него могат да се видят и най-малките елементи, които са ни нужни за осъществяване на някое точно деяние с корема на пациента. Другото преимущество е, че чрез раменете на робота, които в действителност държат инструментите в оперативното поле, се заобикалят всички странични придвижвания ", изяснява проф. Димов.

Изключително положителната ергономия при работа пък е плюсът за лекарите. Основният хирург е седнал, комфортно ситуиран в позиция, в която се усеща изцяло удобно. А екипът, който се грижи за пациента по време на интервенцията, е с сведен състав.

" Системата Да Винчи може да се употребява на процедура за безусловно всяка една оперативна намеса, в това число в ендокринната хирургия и хирургията на щитовидната жлеза. Но най-честото приложение на тази система при нас е в региона на коремната хирургия, при пациенти със злокачествени новообразувания на стомашно-чревния тракт, панкреас и черен дроб. В тези случаи системата ни оказва помощ да бъдем прецизни, да бъдем ювелирни, да работим в тесни пространства, където със общоприетите лапароскопски принадлежности не можем да достигнем ", споделя хирургът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР