Първите резултати от празниците ще видим до средата на януари.

...
Първите резултати от празниците ще видим до средата на януари.
Коментари Харесай

Кунчев: Засега вървим към постепенно разхлабване на мерките

Първите резултати от празниците ще забележим доникъде на януари. Това съобщи в ефира на основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. 

По думите му, към този момент вървим към последователно разхлабване на ограниченията поради понижението, което успяхме да реализираме. " Трендът несъмнено е надолу и към този момент не сме преди всичко по смъртност. Въпросът е да задължим тази положителна наклонност ", добави той

" Вирусът е на всички места към нас. Ако се съблюдават условията, които сме създали за неконтактуване на възпитаници от обособените паралелки плюс ограниченията за маските, дистанцията и дезинфекцията, рискът доближава до допустими равнища. Ясно е, че ограниченията няма да доведат до отдалечено образование цяла година, само че всяко правителсто реагира по отношение на обстановката. Дали огромните възпитаници ще продължат отдалечено, зависи от данните от първата работна седмица, които ще забележим на 11 -12 януари. Ако имаме устойчиво задържане и понижаване на заболяемостта, както и ниски равнища на смъртността, можем да ускорим процеса. По-вероятно е да останат на отдалечено образование, само че дано забележим данните ", сподели още доцент Ангел Кунчев.

Днес пристигна втората пратка ваксини у нас от 25 000 дози. С нея ще може да се започне имунизирането на хората в домове за възрастни хора и учителите. По думите му, следва да се даде позволение на ваксини от най-малко още 5 компании - към този момент Moderna и AstraZeneca очакват " зелена светлина ", като датите са на 6-ти за Moderna и до края на месеца за AstraZeneca.

" Всеки месец ще има доставки на ваксини у нас, като такива ще бъдат обезпечени за цялото население. ЕК има към този момент проект за помощи за Западните Балкани, в случай че останат непотребни ваксини. Така че, ще можем да ги продаваме и на други страни. До края на този месец ние ще стартираме доста по-широка, по-масова имунизация, добави той, като поучава искащите са се извърнат към персоналните си лекари за информация ", сподели още Кунчев. 

Според него е допустимо, само че малко евентуално първите имунизирани да нямат имунитет през лятото. " Всички компании работят за оптимално удължение на имунитета на имунизациите ", акцентира здравният контрольор.

" Цената на имунизациите за България възлиза на към 300 милиона лв.. Целта е всички жители да имат достъп до тях, в това число и неосигурените. Имунизираният пази на първо място себе си, само че и всички останали ", изясни доцент Кунчев.

Той разясни, че решението да се отворят учебните заведения за учениците в началните класове е било доста мъчно, тъю като е имало напън и от двете страни. " Решихме го, тъй като тази група деца и като носители са по-малък фактор ", сподели доцент Кунчев. На въпроса дали е допустимо в учебно заведение да се върнат и децата от горните класове, той съобщи, че в случай че има понижаване на новозаразените, може да се форсира този развой. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР