Първите противогрипни ваксини вече са по аптеките. Те са били

...
Първите противогрипни ваксини вече са по аптеките. Те са били
Коментари Харесай

Инжекциите срещу грип вече в аптеките

Първите противогрипни ваксини към този момент са по аптеките. Те са били пуснати на свободния пазар преди броени дни. Това заяви за „ Телеграф “ ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки у нас Николай Костов.

Първото зареждане е с „ Ваксигрип “, като цената на инжекциите е скочила с към 5 лева Сега те се продават за 27,64 лева, до момента в който предходната година бяха към 21-22 лв.. След десетина дни се чака да има и доставка от другата противогрипна ваксина – „ Инфлувак “, добави Костов.

По думите му първите бройки към този момент са изчерпани, а през днешния ден или на следващия ден се чака ново зареждане. „ Определено има интерес. Очаквам да има повече случаи на грип тази зима “, разяснява той.

Интерес

Миналата година персонални лекари регистрираха огромен интерес към противогрипните ваксини. Това важеше изключително при хората над 65 години, за които се обезпечават безвъзмездни дози. За първи път джипита разясниха, че даже сме почнали да се доближаваме до европейските стандарти. Традиционно срещу грип се имунизираха към 2-3% от българите, а през януари достигнахме 15-20%. Според експертите това се дължи на обстоятелството, че възрастните хора са се научили да се ваксинират гратис при джипито си. 230 хиляди души на и над 65 години имаха опция да се имунизират против сезонния грип предходната зима гратис. Очаква се през тази броят да е даже по-голям. Противогрипни ваксини за най-възрастните се обезпечават по линия на Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година

Състав

Световната здравна организация разгласи още през февруари рекомендациите за състава на грипните ваксини през новия сезон. Те се основават на информация, събрана от центровете за съдействие на СЗО и главните регулаторни лаборатории. Четиривалентните ваксини за 2022-2023 година се разделят на две групи съгласно метода на производството им. Те включват два варианта вид А и два вид Б. За тази зима прогнозите сочат, че ще ни атакува нов грип – Дарвин (А/H3N2), открит през 2021 година, както и познатият към този момент Виктория (А/H1N1), който вилнее още отпреди ковид. От грипните вируси вид Б пък са включени още веднъж нов вариант, засечен предходната година – Австрия, и от дълго време разпространяващият се Пукет, който е изолиран за първи път през 2013 година Другият вид ваксини се разминават само при варианта H1N1, като там е заложено на разновидността Вашингтон, изолиран още веднъж през 2019 година

 

 

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР