Първите прогнози на световните институции са, че заради войната в

...
Първите прогнози на световните институции са, че заради войната в
Коментари Харесай

Заради войната в Украйна: Сърбия вече губи над милиард долара годишно

Първите прогнози на международните институции са, че поради войната в Украйна Сърбия ще има растеж, по-нисък с един % от планувания, ще претърпи вреди и поради невъвеждането на наказания против Русия, написа през днешния ден сръбският вестник " Данас ".
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4642
Държавното управление твърди, че Белград няма да избере страна сред Русия и Запада, само че вредите към този момент възлизат на съвсем милиард евро, без значение дали Сърбия ще вкара наказания или не, написа изданието.

По оценка на някогашния дипломат Сречко Джукич в този момент Сърбия към този момент губи малко над милиард $ годишно единствено поради глобите, които Европейски Съюз вкара против Русия.

В обществото основателно се слага въпросът каква цена ще би трябвало да заплати Сърбия, ако вкара или в случай че не вкара наказания на Русия. Мисля, че Европейски Съюз знае каква е сметката. Знае каква е и президентът Александър Вучич. Единствените, които не знаят, са жителите на Сърбия, сподели Джукич, представен от Българска телеграфна агенция.

Икономистът Михайло Гаич сподели за Нова.рс, че са вероятни стопански последствия за Сърбия и в случай че вкара, и в случай че не вкара наказания на Русия.

Войната в Украйна коства много на Сърбия и това може да се види по планувания напредък, който до края на тази година ще бъде 3,5 вместо 4,5 на 100. Икономиката в Европа се забави и това има отражение и върху Сърбия. Предстои ни сложен избор, а разновидностите във всеки случай не са положителни, изясни Гаич.

Икономистът Владимир Глигоров посочи, че загубите за Сърбия в този миг биха били доста огромни, в случай че не бяха признати другарски цени за съветския газ. 

През декември предходната година Сърбия реализира съглашение с Русия, според което ще получава газ на другарска цена през идващите шест месеца - 270 $ за 1000 кубични метра, а след приключване на настоящото съглашение за импорт на газ Белград отново ще получава голяма отстъпка.

Допълнителен проблем е вероятната политическа неустойчивост. Разчита се на това, че първоначално реакцията на Съединени американски щати и Европейски Съюз няма да е доста отрицателна. В по-дълъг период следва избор сред по-ниската цена на газа и изгубеното икономическо развиване, уточни Глигоров.

Той акцентира, че дълготрайният проблем е, че Европейски Съюз ще се отдели стопански от Русия, а с това и от Сърбия, в случай че тя не приведе в сходство линията на политиката на Брюксел.

Краткосрочно видяно, евентуално се преценя, че присъединението към режима на наказания би довело до политически проблеми в Сърбия. В по-дългосрочно измерение възможното отчаяние, на първо място в Германия, от държанието на сръбските управляващи, може да има съществени последствия. Проблемът ще бъде в това, че Европейски Съюз ще се отдели стопански от Русия, а по-късно и от страни като Сърбия. А Сърбия няма подмяна за пазара на Европейски Съюз. В подобен случай има риск освен за икономическия напредък, а и за развиването на страната, предизвести Глигоров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР