Първите преводи, които възлизат на над 1,8 млн. лв., вече

...
Първите преводи, които възлизат на над 1,8 млн. лв., вече
Коментари Харесай

БЧК събра 2,2 млн. лв. за Турция и Сирия frognews.bg

Първите преводи, които възлизат на над 1,8 млн. лева, към този момент са направени, сподели тя. По думите й 720 хиляди лева са преведени за Сирия, останалите - за Турция. 

 

В предаването " Преди всички " доктор Стоименова заяви, че на късия номер 1466 в помощ на двете страни са получени над 470 хиляди смс-а. Набирането на финансови средства продължава, заяви тя. По думите й тези средства са ориентирани към подкрепяне на по 300 хиляди души в двете страни. 

 

" Това е извънредно тежка филантропична обстановка. Това ще бъде сложна филантропична акция и интервенция. Тя ще бъде един маратон ". 

 

Д-р София Стоименова разгласи, че в момента се събират единствено палатки и отоплителни уреди. Събирането на други помощи за момента е спряно. Имаме подготвеност да обновим събирането на помощи, в случай че това е належащо.

 

" Имаме информация и искане да се съблюдават интернационалните правила и правила за изпращане на филантропични помощи през граница и редица други документи.

 

Набраните дарения се пакетират, отбелязват и изпращат по съответна процедура ". 

Всички наши спасители се върнаха, уточни доктор Стоименова и добави, че остават в подготвеност да изпратят различен екип, в случай че е належащо. 

 

Тази заран вътрешният министър Иван Демерджиев инспектира военния аероплан " Спартан ", който е претрупан с помощи за Сирия. Пратката ще бъде изпратена към Бейрут, а от там ще бъде придвижена към Дамаск. 

 

Александър Джартов: Помощта за Сирия чака да отпътува всеки миг към Ливан

" Искаме с изключение на да подпомогнем Турция, да подпомогнем и Сирия. Трудностите идваха от там, че нямахме връзка. Вчера получихме удостоверение от Сирийската страна, което беше изискване да се изпрати помощта. Незабавно беше взето решение на Министерски съвет и в този момент помощта е натоварена на " Спартана " ".

 

В самолета са натоварени палатки, одеяла и спално долни дрехи. На връщане самолетът ще прибере българските медици, които към момента са в Турция.

 

Във Варна помощи се събираха в Двореца на културата и спорта в центъра на града. Областната организация на БЧК не пести време, сила и старания, показа усещанията си кореспондентът на БНР в града Даниела Стойнова. 

 

Искра Петрова не спря да поема позвъняванията на донорите и да дава насоки.  " За 5 дни - 502 самостоятелни и корпоративни донори. Сортирани и опаковани са 220 кашона. Засега задачата ни е да натоварим помощта и да стигне допустимо най-бързо ", означи тя.

 

Засега хората няма потребност да носят още помощи, уточни Петрова.

 

Жоро Георгиев - шеф отдел " Дейности по отбрана на популацията " в Общината, заключи: " Подготвените пакети бяха над 150 бройки. Нови, здрави, движимости от първа нужда. Като размер е към 1 ТИР, може и повече да е. Помощта беше извънредно огромна. Имаше хора, които са отишли и са изкупили цели гондоли с топли одеяла ".

 

Имаме подготвеност при потребност още веднъж да отворим центъра и да се набират в допълнение помощи, сподели Георгиев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР