Първите над 100 американски войници от допълнителния американски контингент пристигнаха

...
Първите над 100 американски войници от допълнителния американски контингент пристигнаха
Коментари Харесай

Над 100 американски военни от допълнителния контингент вече са в Румъния

Първите над 100 американски бойци от спомагателния американски контингент дойдоха в Румъния, заяви румънското министерство на защитата. Те ще подсигурят логистиката за разквартируването на бойците от Съединени американски щати, които се чака да дойдат в страната в близко бъдеще, посочи на пресконференция  румънският министър на защитата Василе Дънку, представен от международните организации.

Това значи, че " не след дълго ще пристигна и останалата част от войските ", уточни военният министър, само че означи, че все още няма решение за точния ден на идването.

В Румъния към този момент са ситуирани над 1200 американски, италиански и полски бойци, а президентът на Съединените щати Джо Байдън даде обещание още 1000 бойци в отговор на засилената интензивност на съветската войска на границите с Украйна. Миналата седмица Пентагонът удостовери проекти за изпращане на спомагателни военни контингенти в Румъния, Полша и Унгария, съгласно които 2000 американски бойци ще бъдат трансферирани от Съединени американски щати в Полша и Германия, а към 1000 ще бъдат предислоцирани от Германия в Румъния

Най-голямата рецесия след Студената война

Никой и по никакъв мотив не ни постанова решения за нашата сигурност. България е суверенна страна и решенията за сигурността се взимат от българското държавно управление и от Народното събрание. Такъв коментар направи по-рано през днешния ден министърът на защитата Стефан Янев при откриването през днешния ден на Годишната конференция на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов. 

Темата на двудневния конгрес тази година е " Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и потреблението им към условията на концепцията на НАТО за въздържане и защита в Евроатлантическата зона ". За присъединяване в конференцията у нас идва началникът на щаба на Съюзното командване на НАТО по интервенциите адмирал Йоахим Рюле.

" Средата за сигурност е изменена. Случващото се към границата на Украйна е предизвикателство за евроатлантическата сигурност и има обилни отрицателни отблясъци върху българската сигурност ", сподели министърът на защитата. Той уточни, че никой по никакъв мотив не ни постанова решения, свързани с нашата сигурност. В съюзен формат решенията се взимат след съвещания и с консенсус като всяка една страна членка показва своята суверенна национална позиция. 

" Днес районът, в който живеем е изправен пред една от най-сериозните военно-политически рецесии от края на Студената война. Това предизвикателство изисква от нас да реагираме съответно и да действаме самоуверено, уверено и национално отговорно ", уточни Янев.

Министърът на защитата напомни, че в рамките за засилените съвещания с НАТО и съдружниците в последните дни няколко пъти е коментирал решенията на държавното управление, свързани със усилването на сдържащия защитителен капацитет на Източния фланг на Алианса и нашия принос към него. Министър Янев съобщи, че за него като политик и общественик главната движеща мощ, мотивираща неговите решения, е отбрана на националната сигурност и на българските национални ползи. 

" Има 5 целта, върху които да се насочим. Първият е хората в защитата. Трябва да притеглим хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ние ще подновим плана за бойна машина за пехотата. Ще създадем всичко средствата за защита да доближат 2% от Брутния вътрешен артикул до 2024 година ", добави Стефан Янев.

Според него задачата е да се направи разбор на въоръжените сили, с цел да може да се увеличи бойната им подготовка и подготвеност. Той уточни, че ще се сътвори батальон на бойна група, която нямаме. 

" Батальони имаме доста, а батальонна бойна група в този момент сътворяваме. Когато приказваме за дефицити не приказваме за нещо, което може да бъде основано за 2 дни, приказваме за дефицити от позиция на стандартите на НАТО, условията в съюзна среда. В състава на батальонната бойна група би трябвало да има артилерия с диаметър какъвто ние нямаме. Това е един от детайлите, за който ще бъде направено питане и този недостиг да бъде напълнен ", изясни Янев. Нещо повече, България незабавно ще търси претенденти за към 5000 незаети войнишки длъжности, а привличането на хората ще става с по-високи заплати и обществени придобивки. 

На въпрос какви тематики ще бъдат разисквани с делегацията от Съединени американски щати, ръководена от съветника на Държавния департамент Дерек Шоле, която от през днешния ден е в България министър Янев уточни, че ще бъдат обсъждани необятен кръг от тематики. 

" Най-общо тематиките ще са в границите на стратегическото партньорство сред двете страни. В този смисъл, евентуално ще имаме връзки по тематика дали американски детайли и сили могат да вземат участие в състава на българската батальонна бойна група, само че решенията ще се взимат след диалозите на военно-техническото равнище. И въпреки всичко да не забравяме, че в логаритъма на взимане на решения, следва среща на министрите на защитата на НАТО през идната седмица и по-късно ще имаме явен небосвод ", сподели още министър Янев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР