Първите месеци и години с бебе са толкова интензивни и

...
Първите месеци и години с бебе са толкова интензивни и
Коментари Харесай

Как да говорим с децата за онзи момент от месеца

Първите месеци и години с бебе са толкоз интензивни и комплицирани. И въпреки всичко някак си тези дни стартират да наподобяват извънредно лесни с напредването на възрастта на детето ви и появяването на значими тематики като пубертета и първата менструация на хоризонта. За някои майки тези диалози са лесни, само че разискването на менструацията може да бъде смущаващо и неловко за други.

За благополучие диалозите за менструация са доста по-нормализирани към този момент, само че към момента има място за развиване. Колкото по-открити сме с децата си, толкоз по-вероятно е те да продължат да идват при нас с въпроси и да изпитват по-малко позор или стеснение от личните си тела.

Защо е значимо да приказваме за менструацията с нашите деца

Да говорите за менструация с щерка си и да ѝ помогнете да бъде готова, може доста да понижи безпокойството и напрежението към пубертета. Ефективен метод за продобиване на доверието на девойките, достигащи пубертета, е да визиите същинска, научна информация за естествените процеси в човешкото тяло като менструация и репродукция. 

Разговорът е от значително значение за децата и от двата пола, освен за девойки. Колкото повече приказваме за това, толкоз по-малко неловко става и вашето дете ще се усеща по-удобно в личното си тяло.

Някои родители също се чудят по какъв начин да обяснят менструацията на момчетата и дали диалогът би трябвало да се разграничава от този с момиче.

Най-добрият метод да разгледаме тематиките за менструацията и секса е да се придържаме към научните термини. Това оказва помощ да се отстрани всяка тайнственост или стигма от тези тематики.

Кога е подобаващият миг да говорите за менструалния цикъл с децата?

Лесно е да избегнете тематиката, само че в някакъв миг евентуално вашето дете ще повдигне този въпрос. Повечето деца чуват разнообразни неща от другари или връстници, които нормално не са изключително тъкмо и способстват за объркването.

И по този начин, по какъв начин да разберете по кое време да започнете полемиката? Зависи от вашето дете, неговата среда и любознанието му. Няма подобаваща възраст за покачване на тази тематика.

Когато сте подготвени, използвайте тези препоръки, с цел да започнете диалога:

Как да приказваме с децата в предучилищна възраст

Повечето деца на тази възраст не задават въпроси за менструацията, само че в случай че вашето дете види дамските ви превръзки или нещо друго, което да повдигне въпроси, отговорете на въпросите без огромна прочувствена реакция. В взаимозависимост от вашето дете, от време на време е задоволителен елементарен отговор от едно изречение.

Как да приказваме с децата в началното учебно заведение

Менструацията стартира по-рано от 1995 година (средната възраст в този момент е към 11 години), като първата менструация на някои девойки идва още на 8 или 9 години, тъй че началното учебно заведение е възрастта за обстоен диалог. Обикновено към 4-5 клас стартира да се приказва с децата на тази тематика, тъй че е добре първо вие да сте провели този диалог. Това може да помогне на детето ви да не се срами и да не бъде комплицирано по отношение на измененията в тялото.

За децата на тази възраст важи същото правило- давайте точна и ясна информация. Децата на тази възраст имат доста въпроси, тъй че дайте опцията на детето да попита всичко, което го интересува.

Как да приказваме с децата в междинното учебно заведение и по-късно

На тази възраст децата към този момент имат достъп до много източници на информация. Поради тази  причина е значимо да организирате още по-задълбочени и подробни диалози. Трябва да бъдете заинтригувани, само че не и да притискате детето си. Най-добре е да се ръководите от самото дете. Оставете го да диктува разпоредбите, с цел да се усеща допустимо най-комфортно.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР