Първите масови безредици в САЩ се случили само пет години

...
Първите масови безредици в САЩ се случили само пет години
Коментари Харесай

Първият антилекарски бунт в САЩ

 бунт-срещу-лекари

Първите всеобщи вълнения в Съединени американски щати се случили единствено пет години след края на Войната за самостоятелност. На 13 април 1788 година в Ню Йорк избухнал „ Антилекарският протест “.

Първо да създадем малко отклоняване. В края на 18-ти век служащите в медицинските институции в Съединени американски щати не са имали опция легално да получават тела за проучването и обучаването на младите лекари-студенти.

Това довело до обстоятелството, че тези институции плащали много прилични суми на хор, които се наричали „ похитители на трупове “. Те, най-вече през нощта, разкопавали пресните гробове, изкарвали телата и ги доставяли на медиците.

Имало е случаи, когато самите медицински чиновници правили нощни рейдове за материали за проучвания. Жителите на града предприемали разнообразни опити да спасят покойниците. Тези, които били по-богати, поръчвали специфични предпазени против отваряне ковчези или наемали въоръжена защита, която през деня и нощем дежуряла на гробището в продължение на две седмици, до момента в който охраняемият представлявал интерес за лекарите.

Така траяло, до момента в който на 13 април 1788 година не се случила непредсказуема върволяк от събития.

Една заран край нюйоркската болница играели хлапета. Едно от тях, прекомерно любопитно, се изкачило до един от прозорците и вудял студента Джон Хикс, който правел дисекция на тяло.

Джон забелязал момчето и очевидно решил да се пошегува, като хванал ръката, която одеве бил отделил от натрупа, почнал да маха с нея и извикал на момчето, че това е ръката на неговата майка. Това би си останало просто цинична смешка, в случай че майката на момчето в действителност не била умряла преди няколко дни.

Уплашено, момчето изтичало до татко си и му разказало всичко. Разгневеният татко непосредствено отишъл на гробището. И какво да види – гробът на жена му в действителност бил празен! Нещо повече – бил разграбен небрежно и даже не бил засипан.

Разяреният мъж събрал другари и познати и недоволната навалица отишла към болничното заведение.

Нахлувайки в постройката, хората разкрили още няколко натрупа, което в допълнение ги разгневило. Един доктор и няколко студента, които не съумели да избягат, били хванати от тълпата и изкарани на улицата с желанието да бъдат линчувани.

Но кметът на града ги избавил: той обществено ги арестувал и пратил зад решетките.

Всичко новодошли, които получавали удостоверение за слуховете за лекарите-похитители, заставали на страната на протестиращите.

На третия ден от размириците няколко хиляди души се движели по Бродуей в търсене на Джон Хикс. Когато пристигнали до постройката на съда и се готвели да го замерят с камъни, органите на реда получили нареждани да стрелят. Загинали десетки преди протестът да бъде сподавен.

Правителството реагирало незабавно на зародилото неодобрение. Бил признат закон за даване на телата на наказаните нарушители за медицински проучвания. Но все пак, телата към момента не достигали и незаконният лов на трупове траял доникъде на 19-ти век.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР