Първите мъже в държавата - служебният премиер Гълъб Донев и

...
Първите мъже в държавата - служебният премиер Гълъб Донев и
Коментари Харесай

Радев и Донев към Конакович: България ще продължи да подкрепя Босна и Херцеговина

Първите мъже в страната - служебният министър председател Гълъб Донев и президентът Румен Радев се срещнаха с министъра на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович, който е на публично посещаване в България.

Премиерът Донев поздрави министър Конакович във връзка даването на Босна и Херцеговина на статут на страна – претендент за участие в Европейски Съюз. Министър-председателят насочи пожелания за триумф в процеса на европейска интеграция на страната и увери, че България ще продължи да поддържа Босна и Херцеговина и отсега нататък.

Донев означи, че актуалната аудиенция на министър Елмедин Конакович в София е положителен знак за желанието от българска страна и от страна на Босна и Херцеговина да продължи развиването и задълбочаването на съдействието и разговора във всички сфери от съвместен интерес.

Министър-председателят особено подчертава върху задълбочаването на икономическите връзки и изгодите от поощряване на икономическото взаимоотношение и контактите сред деловите среди на двете страни. Донев открои също туризма, селското стопанство, строителството и енергетиката като перспективни браншове, в които е уместно да се търсят благоприятни условия за взаимни дейности и инвестици

Премиерът подчерта смисъла и ролята на съдействието в границите на съществуващите районни и интернационалните формати и начинания за постигането на дълготрайна сигурност, непоклатимост и разцвет в ЮИЕ .
 Служебният министър председател Гълъб Донев и министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович Министерски съвет, пресцентър
С дейни старания България върна тематиката за европейската интеграция на Западните Балкани във фокуса на дневния ред на Европейски Съюз. Босна и Херцеговина може да разчита и отсега нататък на българската поддръжка за присъединението на страната към Европейски Съюз и осъществяване на нужните промени, подсигурява и президентът Румен Радев при неговата среща с Елмедин Конакович.
 
Българският държавен глава поздрави Босна и Херцеговина за статута на страна - претендент за участие в Европейски Съюз, който й бе възложен през декември предходната година, както и за водената градивна и дейна външна политика. България първа призна преди повече от 30 години независимостта на Босна и Херцеговина и ще продължава да поддържа суверенитета, единството и териториалната й целокупност, увери президентът Радев. Държавният глава съобщи готовността на България за задълбочаване на партньорството в областта на сигурността и опцията за военно образование и обучение в подтекста на евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина и съдействието с НАТО. Министър К онакович изрази благодарност за поредната поддръжка на България за европейското бъдеще на Западните Балкани. Той срещна президента с напредъка на страната и подхванатите стъпки и промени по пътя на европейската й интеграция. 
 
Държавният глава Румен Радев и министър Конакович откроиха смисъла на районното съдействие за реализиране на разцвет и сигурност на фона на световни и европейски рецесии, които намират директно отражение на Балканите. „ Колкото повече надграждаме нашата съгласуваност във всеки аспект, толкоз по-подготвени ще са страните ни за провокациите, пред които се изправяме “, съобщи Румен Радев. В това отношение президентът открои дейната политика на България в бранша на енергетиката за развиване на междусистемната съгласуваност със прилежащите ни страни и повишение на енергийната самостоятелност в целия район и Европа. Принос в тази тенденция имат пуснатият в употреба предходната година интерконектор с Гърция, съглашението за свободен достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската компания „ Боташ “, по което през днешния ден дойде първият танкер с полутечен природен газ, както и инициирания от България план Solidarity Ring за транспорт на спомагателни количества газ от Азербайджан. Очакваното до края на 2023 година разкриване на газовата връзка със Сърбия може да способства за енергийната самостоятелност и на Босна и Херцеговина, добави Румен Радев.
 
Перспективите за задълбочаване на съдействието в стопанската система, капиталовия бранш, туризма, образованието също бяха разисквани по време на срещата. Министър Конакович предложения президента Румен Радев да посети Босна и Херцеговина в близко бъдеще.
 Президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович Президентство, пресцентър
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР