Първите изтребители Ф-16 блок 70 ще пристигнат през 2025 г.,

...
Първите изтребители Ф-16 блок 70 ще пристигнат през 2025 г.,
Коментари Харесай

Украински експерти са в България, за да договорят ремонта на военна техника

Първите изтребители Ф-16 блок 70 ще дойдат през 2025 година, съобщи пред " По света и у нас " началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, който взе присъединяване във конгрес на Атлантическия клуб. Зам.-министърът на защитата Йордан Божилов заяви, че укрaински военни специалисти са към този момент у нас, с цел да преценяват опциите на военно промишления ни комплекс за ремонт на въоръжение и техника. Във видеоконферентна връзка някогашният украински президент Петро Порошенско прикани държавите-членки на НАТО да одобряват страната му в Алианса още на срещата в Мадрид през юни.

Усилване на отбранителните качества по източния фланг на НАТО, повишение съвместимостта на въоръжените сили в границите на Алианса и продължение на помощта за Украйна бяха главните акценти във форума, проведен от Атлантическия клуб.

Войната в Украйна се обрисува като едни доста нескончаем спор, което дестабилизира освен района, само че ще се отрази и в международен мащаб, съобщи заместник-министърът на защитата Йордан Божилов.

Той заяви, че към този момент се извършва решението на Народното събрание за даване на военно-техническа помощ за Украйна.

В България към този момент е група от украински експерти, които водят диалози за това какви са опциите най-много на нашите военно поправки фабрики за ремонт на украинска техника.

България има мощности за ремонт и поддръжка на бронирана техника, на разнообразни типове въоръжение. Това са най-много заводите ТЕРЕМ към Министерството на защитата. Най-големият цех за ремонт на бронетанкова техника е ТЕРЕМ - Търговище.

Вече има и изясненост по кое време Съединени американски щати ще ни доставят новите изтребители Ф-16 блок 70, заяви началникът на защитата.

Това, което е известно досега, е че първата доставка ще пристигна през 2025 година Работим по няколко разновидността за поддръжката на МиГ- 29, вероятно по какъв начин да покрием интервал, в който ние ще имаме проблеми в носенето на еърполисинг независимо, само че аз съм оптимист, че ще намерим решение, изясни адмирал Емил Ефтимов, шеф на защитата.

Вече се работи и по плана за придобиване на дизел-електрически подводници втора употреба от Италия.

Експертът по национална сигурност Велизар Шаламанов уточни, че за България е значимо да е част от многонационални сили и хазаин на тези формирования, и да работи с Европейски Съюз за развиване на военно индустриален комплекс.

Най-неотложното сега е инфраструктурата - на първо място комуникационно-информационна инфраструктура и киберсигурност за интеграция силите на НАТО, които усилват нашата защита, както и цялата инфраструктура за военна подвижност, защото с изключение на развиване на нашите въоръжени сили, ние разчитаме и на помощ от съдружниците. За нашите въоръжени сили естествено, сподели Велизар Шаламанов, някогашен боен министър. Най-важно е да засилим нашите сухопътни войски, бреговата защита, Военно-морските сили, тъй като самолети най-лесно могат да бъдат пратени в България, само че Сухопътните ни войски и Военноморски сили, поради договорите от Мантрьо би трябвало да бъдат основа на защитата на НАТО в нашия район, добави той.

Президентът на Украйна в интервала 2014-2019 година Петро Порошенко се обърна с апел към България във видеоконферентна връзка по време на форума на Атлантическия клуб.

Призовавам България да се причисли към газовото и петролно ембарго против Русия, тъй като това е най-краткия път към нашата победа. Украйна се трансформира в цитадела на източния фланг на НАТО и армията ни потвърди своята успеваемост по стандартите на НАТО. Затова би трябвало да сме в Северноатлантическия алианс, който подсигурява мира, сподели Петро Порошенко- президент на Украйна (2014- 2019).

А ръководителят на Атлантическия клуб Соломон Паси връчи на Украинското посолство дарителска сметка със събрани средства за закупуване на въоръжение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР