Първите изпити ще се проведат днес. Те са по български

...
Първите изпити ще се проведат днес. Те са по български
Коментари Харесай

Започват изпитите от първата кандидатстудентска сесия за прием в СУ



Първите изпити ще се проведат през днешния ден. Те са по български език и литература - от 9 ч., и по физика - с начален час 14. За литература са се записали 1547 претенденти, а за физика - 48.

Изпитът по литература ревизира и прави оценка уменията за: четене с схващане на текст, включващо добиване на информация, извеждане на директни и непреки изводи, пояснение и обобщаване; притежаване на главните граматични, правописни и пунктуационни норми; редактиране на текст, основаване на аргументативен вид текст (есе) в размер до 3 страници.

Изпитът се състои от две елементи: тест с 50 въпроса (70 точки, 1/3 от точките са за въпросите по литература) и задача за създаване на аргументативен вид текст по даден проблем - есе (30 точки). Максималният брой точки е 100.

Създаването на текст е наложителен съставен елемент от изпита, което значи, че без него не се присъждат точки без значение от броя правилни отговори на теста.

Тестът включва отворени и затворени въпроси. Задачите по литература и част от дилемите по български език са дефинирани въз основата на фрагменти от текстове. По-малка част от въпросите по литература изискват фактологически познания (разпознаване на авторство, заглавие и т.н.), а по-голямата част допускат умения за четене на живописен текст – пояснение на мотивацията на героите, пояснение на функционалността на употребяваните изразни средства, коментар върху структурни особености на текста и така нататък

Продължителността на изпита е 4 часа.

4 часа продължава и изпитът по физика, който стартира в 14 ч. Той се състои от тест и една задача, която има за цел да ревизира умеенето на претендентите да ползват знанията си за решение на съответен физически проблем.

Тестът е формиран от 20 въпроса, обхващащи всички дялове на физиката.

Допуска се потреблението на калкулатори, само че не и на електронни бележници, портативни компютри и калкулаторите към мобилните апарати.

Идната неделя - 25.03. - са изпитите по математика II (от 9 ч.) и химия (14 ч.), на 1 април са изпитите по история на България и писменият по публицистика. Изпити ще има и на 15-и, и на 22 април. Тези по биология, география и събеседването за специалността "Музикални медийни технологии и тонрежисура " са планувани за 15 април, а на 22-ри са: математика I; събеседване за специалността "Изобразително изкуство "; теология (устен); музикален инструмент или пеене; събеседване за специалността "Графичен дизайн ".

Докато текат изпитите, в Ректората и съответните факултети, където има изпити, няма да бъдат допускани външни лица. За тази неделя възбраната се отнася до: Ректорат - до 14 ч.; Факултет по химия и фармация - до 14 ч., и Ректорат - Северно крило, четвърти етаж - до 19 ч.

За явяване на изпит претендентите заплащат по 30 лева, според признатите от Университета условия.

Само в пет от 117-те специалности оценките от матури не могат да се употребяват за вход: контролираните "Право ", "Медицина " и "Фармация ", както и "Журналистика " и "Връзки с обществеността ".offnews.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР