Първите групи от бели щъркели вече прелитат над Бургас, съобщиха

...
Първите групи от бели щъркели вече прелитат над Бургас, съобщиха
Коментари Харесай

Над Бургас са забелязани да прелитат първите ята щъркели

Първите групи от бели щъркели към този момент прелитат над Бургас, оповестиха от Природозащитния център " Пода ". Оттам показват, че пролетната миграция е почнала и птичите ята стартират да се връщат от юг.

Тази година зимата не пристигна в региона на Бургас, а се обрисува, че ще минем и без Баба Марта, тъй като щъркелите към този момент интензивно прелитат над предпазената околност " Пода " и над самия град, споделиха природозащитниците от центъра.

Обичаят гласи, че червено-бялата мартеница се смъква, когато човек види щъркел. Тези, които държат на обичая и на мартениците си, би трябвало да не вървят с взор, вторачен в небето. Само по този начин ще избегнат впечатляващото представление на към този момент стотиците бели щъркели, разясниха от природозащитния център.

Белият щъркел зимува главно в Южна Африка, като пролетно време птиците прилитат към 15 000 км до местата за размножаване в Европа. По последни данни над Бургас всяка година прелитат 75 % от европейската

популация на белия щъркел - над 250 000 екземпляра. В Бургаско най-вече щъркелови гнезда има в Средец и селата Димчево и Дебелт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР