Първите елементи на екипировката вече бяха изпитани в Сирия.Да издържа

...
Първите елементи на екипировката вече бяха изпитани в Сирия.Да издържа
Коментари Харесай

Как ще се промени екипировката на руския войник до 20 години?

Първите детайли на оборудването към този момент бяха изпитани в Сирия.

Да устоя на поразяване със снайперски патрон, да предотвратява гърмеж от противопехотна мина, да скрива от топловизионните камери през нощта, а денем изцяло да се слива с обкръжаващата среда – новата самостоятелна екипировка за бойци на бъдещето „Ратник-3“ може всичко това. Елементите на комплекта и подсистемите му към този момент се изпитват в действителни бойни дейности в Сирия. Очаква се в близко време обособени елементи от оборудването да стартират да постъпват във войските. Освен това тя ще бъде освен специфична камуфлажна дреха, бронежилетка, средство за връзка и проявление на бойната конюнктура, само че и интелигентно оръжие, способно да каже на стрелеца къде се намира задачата и по какъв начин да я порази дейно.
Първи усещания от бойната екипировка
 Николай Хижняк/Sputnik; Сергей Фадейчев/ТАСС

Новата екипировка бе показана в границите на форума „Армия 2021“ на закрита за гости експозиция. Говори се, че министърът на защитата Сергей Шойгу е останал удивен от видяното. От тръст „Калашников“ са му посочили оръжие, което може да се интегрира с невронна мрежа. То не просто стреля, а безусловно „говори“ със стрелеца, подсказвайки в кой миг е най-добре да се направи ефикасен изстрел. За това е виновен не самият автомат, а оптическите и елекронни системи за разузнаване и целеуказание, включени в самостоятелния комплект за отбрана на военнослужещия.  МР-155 Ultima

МР-155 Ultima

По-рано от „Калашников“ показаха доста футуристично оръжие за гражданския пазар, което наподобява като че ли е взето от сагата „Междузвездни войни“ и се назовава МР-155 Ultima. Именно изпробваните в него разработки могат да бъдат трансферирани на бойната система. На презентацията на изделието представители на концерна се похвалиха, че МР-155 Ultima е оборудван с портативен компютър с дигитален екран. Умното оръжие е синхронизирано с разнообразни електронни устройства, оборудвано с таймер, знак за оставащите патрони и брояч на изстрелите.
Какво употребяват съветските бойци все още
 Комплектът бойна екипировка

Комплектът бойна екипировка „Ратник“ в разнообразни разновидности и предпазен комплект за екипажи на бронирани машини 6B48 „Ратник-ЗК“

Към момента на въоръжение във войските са системите „Ратник“ от второ потомство с показател „2“. Те се състоят от пет интегрирани детайла, осигуряващи поразяване, отбрана, ръководство, жизнеобезпечение и енергообезпечение. Всеки от тях включва модулни подсистеми, които могат да се променят според от климатичните условия и характера на бойната конюнктура. Например военнослужещите в Централна Русия употребяват камуфлаж с преобладаващо зелени и черни цветове. В Сирия тази екипировка има розово-сив нюанс, допускащ обединение с пясъчния терен. За необикновеното комбиниране от цветове във войските шеговито назовават този комплект „прасенце“. В Арктика бойците носят бяло-черен комплект.

Както означават разработчиците, с изключение на дегизировка, комплектът обезпечава и оптимално удобни условия за живот. Комплектът може да се носи непрекъснато най-малко 48 часа. Тъканта му има специфичен състав, който пропуща въздух и отстранява влагата. Проектиран е и зимен вид, който се отличава от летния по това, че в него са планувани детайли за изолираност и стопляне – за задачата просто се свързва батерия и заработва самостоятелна „печка“.

Всички детайли на комплекта могат да се комбинират. Общото тегло на общоприетия вид от гащеризон и бронежилетка, който защищава от директно поразяване на снайперска винтовка, е към 10 кг. Максималното му тегло с шлем, щурмова бронежилетка с 6-ти клас на отбрана и бронещит за раменете и бедрата е към 20 кг. Като цяло комплектът може да покрие почти 90% от повърхността на тялото на боеца.

За поразяване на съперника военните имат цялостен боеприпас автомати, винтовки и картечници. Според типа и рода войски, боецът може да има автомат „Никонов“ АЕК-971, най-новата разработка на „Калашников“ АК-12, АК-15 или картечница „Печенег“. Има и нова снайперска винтовка 12,7-мм 6В7М, нов автоматизиран гранатомет 6Г27 „Балкан“. Ще се появи и нов портативен артилерийски комплекс с диаметър 23 мм за поразяване на лека бронирана техника и укрепени противников обекти. Към тях в комплекта има електронни прицели, нашлемни монитори, които разрешават на военните да открият огън от прикритие, което се назовава „от ъгъла“, или без да подават главите си от окопа.
Какво ще получат съветските бойци в бъдеще
 Щанд на държавната корпорация

Щанд на държавната корпорация „Ростех“ на ревюто „Русия, устремена към бъдещето“ в Централна изложбена зала „Манеж“Сергей Фадейчев/ТАСС

„Ратник-3“, макар секретността на създаването, можеше да бъде забелязан отчасти в границите на ревюто „Армия-2021“. На щанда на съветската компания имаше робот-човек: с изцяло закриващ главата шлем, сходен на тези на мотоциклетистите, с интегриран в него екран, създаващ 3D виртуална картина зад защитното стъкло, както и бронежилетка от композитни пластини, сходни на люспи на влечуго. Освен това имаше и титаниев екзоскелет, който разрешава на боеца да носи на гърба си на практика своето лично тегло. Рекламираха се и умни ботуши, които могат освен да предупредят боеца за мина пред него, само че и да заглушат нейния радиовзривател със разстройства.

Трудно е да се каже в какъв тип ще постъпи всичко това във войските. „Ратник“ от второ потомство коства на военните 200 000 рубли (около 2600 евро за комплект). Колко ще коства комплектът от трето потомство (поради съществуването на модерна електроника, композитни и титанови сплави) през днешния ден никой експерт не може да каже. Впрочем може би това не е най-важното. Военните са прагматици и купуват единствено това, което в действителност им е належащо в този момент. По тази причина и двата първи разновидността на „Ратник“ постъпиха в армията на части. Отначало камуфлажът и средствата за самостоятелна бронезащита, по-късно стрелковото въоръжение, по-късно електронни и оптични средства за ръководство на огъня. Днес от последните в цялостен комплект имат единствено бойци от силите за специфични интервенции, въздушно-десантните войски и командири на бронетанкови и артилерийски подразделения.  Военен от Въоръжените сили на Русия с таблет от комплекса

Военен от Въоръжените сили на Русия с таблет от комплекса „Стрелец“ на полигона „Молкино“ по време на тактическо обучение в границите на неочаквана инспекция на бойната подготвеност на войските в южните райони на странатаНиколай Хижняк/Sputnik

Външно това са елементарни електронни плочи. На тях обаче се демонстрира карта на местността, координати на задачите и оферти за тяхното заличаване. Това може да са както автоматизирани калкулации на посоката и силата напразно за танкисти и артилеристи, по този начин и данни за това какви вертолети и самолети с какво въоръжение се намират в зоната на деяние на силите за специфични интервенции и ВДВ. Войникът просто би трябвало да освети задачата с лазерен далекомер и да натисне с пръст (евентуално в ръкавица) на екрана съответен арсенал на летателния уред, тъй че последният в автоматизиран режим ще се насочи към задачата.

Приемникът на тази информация за самолетите и вертолетите се назовава „Хефест-24“ – компютър, обвързван с всеки боец на земята, работещ изцяло самостоятелно за водача, който след приемане на сигнал от земята, би трябвало единствено да удостовери подготвеност за потребление на оръжия. Всичко останало електрониката прави независимо. Именно с това се изяснява високата успеваемост на потреблението от съветските Въздушно-космически сили в Сирия на остарели и необорудвани системи за високоточно ориентиране на авиационни муниции.

Авторът е основен редактор на вестник „Независимое военное обозрение“

създател: ДМИТРИЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР