Първите електробуси се очаква да пристигнат във Варна в средата

...
Първите електробуси се очаква да пристигнат във Варна в средата
Коментари Харесай

Първите електробуси пристигат във Варна през лятото

Първите електробуси се чака да дойдат във Варна в средата на годината, беше обявено на днешното съвещание на ПК „ Финанси и бюджет “. На него съветниците дадоха единодушието си за разпределяне на заемообразно финансиране на „ Градски превоз “ ЕАД за заплащане на налог добавена стойност, изискуем по договорите за доставка на новите екологични рейсове.

Предстои напълно възобновяване на автопарка на общинския транспортьор с осъществяване на плана „ Екологично чист превоз на Варна “. Предвижда се закупуване на 60 електрически рейса – 40 солови и 20 съчленени, и 60 зарядни устройства за тях. Средствата са обезпечени главно по Оперативна стратегия „ Околна среда " като безплатна финансова помощ.

„ Градски превоз “ на 25.01.2022 година подписа контракт с консорциума „ Еко превоз Варна “, определен за реализатор на публичната поръчка. Договорът на обща стойност 44 342 832 лева с Данък добавена стойност е по обособена позиция №1 „ Доставка на нови електрически рейсове – вид „ соло “ и станции за зареждане към тях “. Съвсем скоро следва подписване на контракт и по обособена позиция №2 „ Доставка на нови електрически рейсове – вид „ съчленени “, станции за зареждане към тях и два броя бързо зарядни станции “. Общата цена на идния договор възлиза на 34 501 800 лева с Данък добавена стойност.

Съгласно разпоредбите и изискванията на Оперативна програма „ Околна среда “ налог добавена стойност върху цената на договорите съставлява незачитан разход. Затова сътрудниците по плана – Община Варна и „ Градски превоз “ ЕАД, следва да обезпечат финансовия запас за него. Разходът за Данък добавена стойност е в общ размер от 13 140 772 лева – 7 390 472 лева по към този момент подписания контракт и 5 750 300 лева по другия договор.

Съветниците гласоподаваха сумите да са дължими в период до 10 дни от възобновяване на импортирания Данък добавена стойност. След приключване на този период върху размера на отпуснатата сума  „ Градски превоз “ ЕАД ще дължи лихви на Община Варна за просрочие. Общината ще има също право с едностранно волеизявление да прихване средствата от бъдещи вземания на публичния транспортьор.

Гласувано бе заемообразното финансиране да бъде съгласно нуждата от идни заплащания. Размерът на първото заплащане за Данък добавена стойност е в размер на 2 956 188,80 лева

Друго решение на днешното съвещание беше да се удължи срокът за асимилиране на заема, нужен за ремонта на местообитанията на вълците и средноголемите котки във варненския зоопарк. 

За реконструкцията и обновяването на зоокъта беше провиснал капиталов заем от Фонда за градско развиване за Северна България в размер на 1,2 млн. лв.. Първият стадий от ремонта завърши и бранш „ Хищници “, подобект „ Големи котки “, към този момент е изцяло освежен. В хода на осъществяването на втория стадий обаче са зародили справедливи спънки и към сегашния миг подобекти: „ Модернизация и благоустрояване на бранш „ Маймуни “ и „ Модернизация на вход за гости, на зона за отдих и рекреация “, не могат да бъдат изпълнени, защото препоръчаните намеси в тази зона са в несъгласие с извадените режими за запазване на историческото ядро на Морската градина.

Проектите за местообитанията на вълци и средноголеми котки са утвърдени и са получили позитивни мнения от НИНКН и Министерство на регионалното развитие. В края на предходната година е издадено позволение за градеж и в този момент следва избор на реализатори. Поради естеството на провежданите процедури, времето за тяхното привършване, както и последващото осъществяване на ремонтните действия, беше решено срокът за асимилиране на средствата по заема да бъде продължен до 31 декември 2022 година

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР