Първите електробуси, които ще обслужват линии от градския транспорт в

...
Първите електробуси, които ще обслужват линии от градския транспорт в
Коментари Харесай

Благоевград въвежда в експлоатация нови електробуси

Първите електробуси, които ще обслужват линии от градския превоз в Благоевград, бяха публично показани през днешния ден на публична гала на централния площад " Георги Измирлиев " в регионалния център.

Електробусите се вкарват в употреба след сполучливо рализиран план " Интегриран градски превоз на град Благоевград ", който се реализира посредством финансовата поддръжка на Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 г. 

За мен персонално това не е просто превоз, това е екологичен, чист и зелен превоз, доста по-тих, означи при формалното въвеждане в употреба на електробусите заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма " Региони в напредък " Ангелина Бонева. Тя изрази вяра зеленият градски превоз да направи по този начин, че младежите да се усещат в един европейски град.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов благодари на целия екип, който се е присъединил в плана и за напъните той да се осъществя, с което " от едно изглеждащо невероятно нещо, ние успяхме за близо година да доведем напълно действително тези електробуси в нашия град ". Общинският кмет акцентира, че това е началото на " нещо доста по-голямо ", а по думите му следва въвеждането в употреба на още електробуси, които да обслужват линиите на градския превоз. 

Сред формалните посетители през днешния ден бяха още заместник-областният шеф Александър Мацурев, ръководителят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, заместник-кметът по стопанска система, финанси и европейски планове Мария Петрова, шефът на общинското дружество " Благоевград екотранспорт " ЕООД Мирослав Кюпов, представители на компанията производител и на доставчика на електробусите. 

Целта на плана е повишение качеството на живот на жителите и понижаване на отрицателните въздействия върху околната среда, като се покачва и привлекателността на градския превоз. Електробусите са снабдени с преносима рампа, за облекчение на качването и слизането на хора в неравностойно състояние, инвалидни и детски колички, както и с редица отбрани. Парното и климатикът във всеки един електробус се зареждат с електричество. По плана са построени и три зарядни станции.

Електробусите ще обслужват линия номер 12, която обгръща два квартала в Благоевград – " Грамада " и " Плажа ". Изборът на линия е изработен след изследвания, най-оптимален е и обгръща квартали, които досега не са обслужвани от градския превоз, уточни шефът на " Благоевград еко превоз " ЕООД Мирослав Кюпов. 

Проектът, по който са закупени електробусите, е с бюджет от над 5,6 млн. лв., от които 4,3 лв. са безплатна финансова помощ и близо 1,3 млн. лв. са личен принос на Община Благоевград.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР