Първите две процедури, при които пациентите няма да заплащат за

...
Първите две процедури, при които пациентите няма да заплащат за
Коментари Харесай

Първите две нискодозови брахитерапии у нас, реимбурсирани на 70%, ще се извършат тази събота

Първите две процедури, при които пациентите няма да заплащат за лекуване с нискодозова брахитерапия, ще бъдат осъществени в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ тази събота, 2 септември, оповестяват от лечебното заведение.

Става въпрос за мъже на 57 и на 67 години, чийто карцином е открит при обикновен профилактичен обзор. Те ще би трябвало да заплатят единствено консумативите, които са характерни за тази процедура, и са на стойност 2300 лева

Нискодозовата брахитерапия се ползва при начален етап на рак на простатата и е одобрен способ в страните от Европейския съюз. В България той беше въведен от екипа на акад. проф. доктор Чавдар Славов преди близо 2 години и към този момент се ползва единствено в Центъра за модерна диагностика и лекуване туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Предимствата му са минималната травматичност (простатната жлеза не се отстранява), високата успеваемост (в 96% от случаите – цялостно излекуване) и бързото възобновяване (в рамките на 48 до 72 часа). При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват дребни зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по избрана формула. Те реализират вътретъканно облъчване на тумора в границите на 6-8 седмици. След този интервал частиците сами се резорбират и не е нужна друга процедура. По този метод на пациентите е спестена освен интервенцията по премахване на жлезата, само че и спомагателното лъчелечение.

„ Тези двама пациенти са нагледното доказателство какъв брой е значима профилактиката. Свикнали сме да мислим, че карциномът на простатата визира по-възрастните мъже. Както виждате, изключително в тази ситуация на 57-годишния мъж, това напълно не е по този начин. Благодарение на обстоятелството, че в точния момент са отишли на профилактичен обзор, ние ще можем напълно да решим казуса им. Само няколко дни след интервенцията те ще могат да продължат естествения си метод на живот, със съхранена полова функционалност и без заплаха от инконтиненция (изпускане на урина), която се следи като затруднение при радикалното унищожаване на жлезата “. Това изясни урологът доцент доктор Еленко Попов, който споделя, че за благополучие в последно време все по-рядко среща в практиката си пациенти в напреднал етап на рак на простатата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР