Първите две двойки испански изтребители, които ще участват в съвместната

...
Първите две двойки испански изтребители, които ще участват в съвместната
Коментари Харесай

На базата в “Граф Игнатиево“ вече има 150 военни от Испания, чакат първите изтребители

Първите две двойки испански изтребители, които ще вземат участие в взаимната защита въздушното пространство на България, идват през днешния ден у нас. Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. На базата в " Граф Игнатиево " към този момент има към 150 военнослужещи от Испания.

Адмирал Ефтимов подсети, че това не е първият случай на взаимен еър полисинг за България. Вече сме употребили сходна помощ от Съединени американски щати. Сега за първи път ще охраняваме въздушното ни пространство дружно с военни елементи от Испания.

Българската войска може да охранява въздушното пространство на страната, само че с избрани усложнения, които ще продължат до осъществяването на модернизацията, посочи началникът на защитата.

" Има компликации при поддръжката на МиГ29, летателните часове са ниски, поради дребния запас, с който Военновъздушни сили разполага все още и опитите му той да се употребява оптимално дейно. Ето за какво за страната ни е значима помощта от съдружниците. Ние водим взаимен еър полисинг, а не сме дали цялата защита на тях " - акцентира адмирал Ефтимов пред Българска национална телевизия.

Предложената от България защита на въздушното пространство на Северна Македония мъчно може да бъде осъществено с наличните ни МиГ29, само че не е невероятно, посочи той. Предложението ни е част от механизъм на НАТО, при който прилежащи страни поемат защитата на страна-членка, която няма сходен запас. По думите му предлагането ни по-скоро касае бъдеще време.

До 2025 година се чака военноморските сили да придобият две нови фрегати. Според адмирал Ефтимов договорката на стойност под един милиард е невиждана по повод цена-продукт.

Все още се вършат изследвания по какъв начин тъкмо да се детайлизира плана за модернизацията на сухопътните войски и към кого да се насочи за осъществяване.

" Целта е да се разшири обсегът. Ако купуваме единствено машини, няма да реализираме задачата - Тежка механизирана бригада. " - сподели Ефтимов.

Според него планът за сухопътните войски би трябвало да сплоти по-широк набор от дефицити, да се обезпечи политически консенсус и едвам тогава да се предложи на националното заседание.

С концепцията за съставяне на българска бойна батальонна група страната ни е изпълнила настояването на НАТО за даване на ясна позиция във връзка с обезпечаването на отбранителните качества на Югоизточния фланг. Очаква се българското предложение да бъде разисквано на срещата на министрите на защитата идната седмица.

Батальонът ще е с българско командване и състав, а от съдружниците ще потърсим помощ там, където имаме дефицити - като при средствата за противотанкова и противовъздушна защита, дронове и други

" Да съберем тези качества, да стартират да упражняват и да покажем на обществото, че Българската войска е способна да построи и показва за малко време възпиращ капацитет. " - сподели адмирал Ефтимов.

Той беше безапелационен, че в НАТО в никакъв случай не е ставало дума за обмисляне на военни дейности против Русия или включване в спор против Русия на страната на Украйна. Всичко, върху което се работи, е обвързвано с защитата на страните от Алианса, акцентира началникът на защитата.

Той добави, че е уверен в дипломатическия излаз от рецесията сред Русия и Украйна, само че НАТО е задължен да възнамерява разновидности за отговор при всякаква обстановка.

Снимка: архив
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР