Първите два автобуса с евакуирани от Украйна пристигнаха у нас

...
Първите два автобуса с евакуирани от Украйна пристигнаха у нас
Коментари Харесай

По 50 бона на хотел, за да приема бежанци от Украйна

Първите два рейса с евакуирани от Украйна дойдоха у нас на Граничен контролно-пропусквателен пункт Дуранкулак сутринта в събота

Очакват се най-малко още 200 рейса с украинци, измежду които и огромна част етнически българи, да се насочат към България. Бежанците са най-вече от Одеса и обитаемоте места наоколо, написа.

Евакуацията на бежанците от войната в Украйна се провежда благодарение на външно министерство. Въпреки това доста от българите, останали в размирния район, се оплакват, че организацията е доста неприятна и не престават да търсят по какъв начин да се изтеглят. Става въпрос за хора в Киев и други огромни градове покрай границата с Русия. Тези от Одеса на този стадий съумяват безпроблемно да тръгнат към България.

Част от хората споделиха, че е имало само закъснение по границата поради инспекции. Консулът ни в Одеса Светослав Иванов изясни, че към България са отпътували към 60 души, чака се още един рейс с 50 индивида. В неделя и останалите дни има поръчки за най-малко 200 рейса. Дипломатът изясни, че се прави всичко допустимо, с цел да се окаже помощ на бедстващите. Пристигналите у нас са най-вече дами и деца. Хората споделиха, че пътуването им до България е лишило 15 часа. Освен граничния надзор по границата има и трафик с доста коли с украинска регистрация, които влизат в България. „ Толкова доста коли от Украйна до момента е имало единствено през лятото “, разяснява граничен служител на реда. Първите пристигнали ще бъдат настанени при другари, техни родственици и познати. Има и такива, които ще отседнат на хотели най-вече във Варна и градовете ни край Черно море.

Хотелите, три и четири звезди, край Варна са подготвени да одобряват бежанци от Украйна, само че за избран интервал от време. Ще им се подсигури и цялостен интернат за изхранване. По предварителни планове, показани пред Министерството на туризма, настаняването ще коства близо 50 хиляди лв. на хотелиер. "50 хиляди лв. са нужни, с цел да може да се направи едно в началото зареждане - да е топло, чисто и да са заредени питателните артикули. Ако индивидът е потребител, ни коства 22-23 лева на денонощие, приказвам единствено за храна и отопление. Но тази година ние още нямаме базови цени и работим общо взето на мрачно ", изясни хотелиерът Атанас Карагеоргиев. Министърът на туризма Христо Проданов сподели в ефира на Нова телевизия, че министерството събира предложения от притежателите на хотели, които имат предпочитание да дават базите си за настаняване на евакуираните. По думите му такива оферти могат да дават хотелиерите от цялата страна. Единственото, което е нужно, е да обезпечат заслон и поддръжка на хората.

Беглец от Одеса стигна Пловдив с маршрутка

Първият емигрант от Украйна е дошъл в Пловдив в петък. Той е пътувал с маршрутка от Одеса до Русе. За това описа във Facebook зам.-кметът на Пловдив - Георги Титюков. "Първият емигрант от Украйна пристигна. Вече е в Пловдив. Бесарабски българин с украински паспорт. Хванал маршрутката от Болград (Одеса) и с нея до Русе. За вас смешка, за мен истина, персонално ми го сподели. Той е първи, ще се огледа, ще се ослуша и ще реши дали да пристигна и фамилията му. Ще попитате: Как се случи тази среща? По обед ми звъни госпожа Чавдарова от дирекция "Финансова политика " и споделя: пред общината съм, тук има един човек - емигрант от Украйна. Слизам, запознахме се, качвам го в кабинета. Човекът е с една чанта за документи през рамо и с една найлонова торба с облекла в ръка “, написа Титюков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР