Първите два автобуса с 56 български и украински граждани, тръгнали

...
Първите два автобуса с 56 български и украински граждани, тръгнали
Коментари Харесай

Пристигнаха два автобуса с българи, евакуирани от Одеса

Първите два рейса с 56 български и украински жители, тръгнали през вчерашния ден от Одеса, дойдоха тази заран в България на границата при Дуранкулак.

Засиленият трафик, граничните инспекции, както и избор на по-дълъг, само че безвреден маршрут са измежду аргументите за забавянето на рейсовете, които се чакаха да преминат на българска територия към среднощ през вчерашния ден.

Днес се приготвя и още един рейс от Одеса, който да транспорти идващите поискали евакуация български жители.

Двата рейса, цялостни най-вече с дами и деца, са били ескортирани през цялото им повече от 15-часово пътешестване от Одеса до България.

Пътуващите в тях български и украински жители споделят, че решението да тръгнат не е било по никакъв начин елементарно, само че обстановката в Украйна е извънредно тревожна и рискова.

„ Пълна съм с потрес сега. Ако ме попитате по кое време взех решение да се прибера у дома, тъкмо през вчерашния ден беше. Когато се събуждах с шума на бомбите. Всичко беше доста ужасно. Аз съм доста щастлива и доста удовлетворена, че ще се прибера вкъщи “, сподели пътничка в един от рейсовете

„ Руски вертолети, обстрелване и по тази причина минахме по тежкия път. То се вижда и по рейса, изпуснаха възглавниците, тъй като пътят беше непоносим. Плачещи деца, майки, разграничени фамилии, не са хубави нещата. Много съм признателен на генералното консулство в Одеса. Навсякъде имахме цялостно подпомагане “, показа мъж..

Украинка, пътуваща с детето си, показа, че мъжът ѝ, български жител, не е поискал евакуация и ще остане в Украйна, с цел да се включи в бойните дейности. 

Повечето от пътуващите в двата рейса ще бъдат настанени при свои родственици и другари в България. 

Зам.-министърът на превоза Владимир Върбанов добави, че още един рейс се приготвя да потегли на следващия ден от Одеса със идващите български жители, поискали евакуация.

 Българи, евакуирани от Одеса, Украйна. Снимка: Румен Сарандев
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР