Първите думи, които Радичков пише през август 1963 година в

...
Първите думи, които Радичков пише през август 1963 година в
Коментари Харесай

Внукът на Радичков представи изложбата „Неосветените дворове” в Монтана

Първите думи, които Радичков написа през август 1963 година в своите Сибирски тетрадки, са:
„ Поразен съм от този голям покровски събор, ситуиран на гарите, построен със славянска просторност и претрупаност, колкото хетерогенен,толкова и обединен в упованието. … под светлините, висящи в губещото се в мрака небе и те бяха обърнали себе си към земята, с цел да осветят тази преносима, или спяща, или шептяща в дрямка Русия. Спяха бебетата под топлите гърди на майките, спяха децата отпуснати в скутовете, спяха руси и мургави.”
Фотографиите от това пътешестване в Сибир, след което огромният наш публицист основава пътеписа „ Неосветените дворове”, са подредени в изложба Кутловица в Монтана. След представянето на тези непознати фотоси в столицата преди няколко месеца, изложбата обикаля страната. В Монтана тя е експонирана в залата на сдружението на художниците „ Тенец”, оня трудолюбив дух от разказите на Радичков.
Изложбата е събитие от програмата на община Монтана за празника на града – Деня на Свети дух.
„ Преди 16 години, навръх този ден, Йордан Радичков бе отличен със званието почетен жител на Монтана”, споделя кметът на Монтана Златко Живков пред гостите на галерията и благодари на внука Йордан Радичков, кръстен на дядо си, за това че е пристигнал да ни опише за него тук, където са корените му.
„ Много обичам да обикалям местата, където дядо ми е обикалял, където е отраснал, споделя Радичков. Чувствам се малко изключително, малко обезпокоеното. Това място е оставило дълготраен отпечатък освен в индивида Радичков, само че и в писателя Радичков.
След като ни споделя по какъв начин се е стигнало до сибирското пътешестване младият Радичков добавя: „ Пътувайки дядо ми съумява дотам да се отплесне, че да доближи до селенията на шаманите, на Бог, на мистични същества. И дружно с това, до момента в който пътува из тая необятна земя в продължение на 4 месеца, да се връща непрекъснато и към своя дребен роден двор, който сякаш където и да отиде по света, в никакъв случай не го оставя, и го дърпа за ръката, и му припомня за себе си.”
Посетителите на изложбата имат опция да си купят 8 том от събраните съчинения на Йордан Радичков. Книгата съдържа два пътеписа „ Неосветените дворове” и „ Малка северна сага”.
„ Малка северна сага” е написана след пътуването на писателя в Швеция. Поканата за него той получава откакто френското издателство „ Галимар” през 1980 година разгласява „ Неосветените дворове” и прави нашия надарен нашенец международно прочут. Радичков е първият българския създател, оповестен от влиятелното френско издателство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР