Първите дипломати на САЩ и Русия не успяха да направят

...
Първите дипломати на САЩ и Русия не успяха да направят
Коментари Харесай

Полезна, но без пробив. Как приключи срещата между Блинкен и Лавров за кризата в Украйна

Първите дипломати на Съединени американски щати и Русия не съумяха да създадат пробив в новия кръг от договаряния, отдаден на Украйна. Външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен организираха 90-минутен диалог в Женева в петък.

И двамата дипломати споделиха, че диалозите са били откровени и дават вяра за повече дипломация по Украинската рецесия.

“Не чакахме да се случи огромен пробив през днешния ден, само че имам вяра, че в този момент сме на чист път по повод разбирането на другия и позициите на другия ”, сподели Блинкен пред кореспонденти след срещата. От своя страна Лавров разяснява, че се надява “емоциите да намалеят ”.

Срещата сред двамата първи дипломати се случва на фона на все по-обтегнатите връзки сред Москва и Запада поради Украйна.

Русия е събрала почти 127 000 войски по границите на Украйна и е разположила още военни сили в Беларус за взаимни учения сред Москва и Минск, които съгласно Запада са единствено предлог за понататъшни военни дейности против Украйна.

В средата на декември пред Запада като изискване за деескалация в връзките с Украйна. Искането е блокът да спре разширението си. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг няколко пъти отхвърли това искане с думите, че всяка страна е свободна да взема решение дали желае да е в НАТО и " ".

В петък външното министерство на Русия посочи, че показаните предишния месец претенции включват и евакуиране на силите на НАТО от България и Румъния, които са членове на Алианса от 2004 година.

Русия упорства НАТО да не приема Украйна и прикани западния боен алианс да спре разширението си на изток.

НАТО обаче отхвърля тези претенции, а Блинкен удостовери, че Съединени американски щати и съдружниците поддържат твърдо Украйна.

След срещата в петък съветският външен министър Лавров сподели, че Русия в никакъв случай не е заплашвала украинския народ и “няма желание да атакува Украйна ”.

Той сподели, че Антъни Блинкен е заречен да даде идната седмица писмени отговори на предложенията на Русия за гаранции в областта на сигурността.

"В последна сметка се договорихме, че идната седмица ще ни бъдат показани писмени отговори на всички наши оферти ", сподели съветският външен министър.

След като получи писмените отговори, Лавров възнамерява да се срещне още веднъж с Блинкен.

Държавният секретар на Съединени американски щати удостовери пред публицисти в Женева, че Съединени американски щати са се съгласили да споделят с Русия своите опасения и хрумвания по-подробно и в писмен тип идната седмица, и добави, че двамата с Лавров са постигнали единодушие за значимостта дипломатическите старания да продължат.

Блинкен уточни, че съдружниците на Съединени американски щати знаят, че Русия има "обширен игрови справочник за експанзия ", само че се надява, че Москва ще продължи напред и ще поеме по пътя на дипломацията, а не на експанзията.

Съединени американски щати остават на мнение, че различията с Русия би трябвало да се вземат решение по дипломатически път, само че имат подготвеност за бърз и сериозен отговор при положение на навлизане на Русия в Украйна.

„ Всички сме еднообразно отдадени на пътя на дипломацията и разговора, с цел да се опитаме да разгадаем нашите различия ”, сподели държавният секретар. „ Но ние също по този начин се ангажираме, в случай че това се окаже невероятно и Русия реши да продължи експанзията си против Украйна, да дадем обединен, бърз и корав отговор ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР