Първите диаманти са били открити в Индия преди хиляди години.

...
Първите диаманти са били открити в Индия преди хиляди години.
Коментари Харесай

Къде е открит първият диамант в света

Първите диаманти са били открити в Индия преди хиляди години. По нова време страната е била основният източник на скъпоценните камъни, а антични индийски текстове загатват диаманти още от 4 век пр.Хр. Историческият връх за най-ранното разкриване на елмаз се отнася до индийския район Голконда в щата Андра Прадеш, написа Smithsonian Magazine.

Въпросният район е бил прочут с благосъстоянието си от диаманти още през 4-ти век пр.Хр., а в Голконда е бил открит и един от най-известните диаманти в света. Той се споделя Кохинор. Скъпоценният камък е една от най-ценните находки в историята, има богата история и е бил притежаван от разнообразни владетели през вековете. Според легендата е бил открит в река Годавари и е бил прочут като " Кох-и-Нур ", което в превод от хинди значи " Планина на светлината ".

През историята си, Кохинор е прекосявал през доста хора. През 14 век диамантът е дошъл в Делхи, където е бил владеене на доста султани и императори на Могулската империя. През 17 век, Могулският император Шах Джахан, прочут с построяването на Тадж Махал, е придобил Кохинор и го сложил в своят щемпел. През 19 век, след завладяването на Индия от страна на британците, диамантът е отвеян във Англия и е предаден на английската корона. Той е бил обработен и подложен в кралската корона на королевата майка, кралица Мери.

В момента Кохинор е изложен в Лондонския Тауър и е част от английските кралски съкровища. Диамантът, прочут със своята историческа и културна стойност, е изложен единствено като обект на разглеждане.

През средновековието, диамантите от Индия се популяризират по комерсиалните пътища и доближават разнообразни елементи на света. През 18-ти век, откритието на богати залежи в Бразилия трансформира ландшафта на диамантния пазар. Впоследствие, находищата в Южна Африка през 19 век трансформират страната в главен международен снабдител на скъпоценни камъни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР