Първите 8 километра от третата линия на метрото в София

...
Първите 8 километра от третата линия на метрото в София
Коментари Харесай

Пускането на третата линия на софийското метро се отлага за юли-август

Първите 8 километра от третата линия на метрото в София ще бъдат пуснати през юли или август. Това е следващо отсрочване на проектите за откриването на тази линия на подземната железница. Последните проекти бяха метрото да стартира да вози пасажери от „ Красно село “ до пл. „ Патриарх Евтимий “ при започване на май. Предходните периоди бяха есента на предходната година, края на 2019 година, първите месеци на 2020 година

Поредното отсрочване е поради забавянето на тестванията на системите на третата линия, изясни във вторник кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети станция " Хаджи Димитър ", която е част от новата линия. Системите по този сектор се вършат от компанията " Сименс ". Тестването им стартира през ноември и трябваше да завърши за 6 месеца. Заради епидемията от ковид обаче работата се забавила, а " Сименс " изтеглила част от чиновниците си в София.

Новият период за приключването на тестванията също не е изключително съответен - юли и август тази година. Тогава се чака да тръгнат влаковете по целия сектор от " Красно село " до " Хаджи Димитър ". Първоначално концепцията беше през май да проработи правата от " Красно село " до центъра, а в края на лятото - останалите 3 км от линията.

Фандъкова напомни, че в последните месеци пасажерите в метрото сензитивно са намалели. При приблизително 350 000 души дневно, в този момент с влаковете се придвижвали 76 000 души на ден. Имало дни и със спад от 7-8 пъти. За това и интервалът на придвижване на влаковете отвън пиковите часове заран и вечер беше разводнен.

Зам.-кметът по превоза Кристиан Кръстев разяснява, че се чака доникъде на май общинските транспортни сдружения да натрупат към 40 млн. лв. пропуснати изгоди поради изключителното състояние в страната, което сви приходите им. Загубите на комапниите се очаквало да са два пъти по-малко.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР