Първите 200 украински бежанци, които досега са живели в хотели

...
Първите 200 украински бежанци, които досега са живели в хотели
Коментари Харесай

200 украински бежанци ще отпътуват от Варна към бази в Рибарица и Паничище -

Първите 200 украински бежанци, които до момента са живели в хотели във Варненско, ще заминат на следващия ден за Рибарица и Паничище, където ще бъдат настанени в разнообразни бази. Това заяви през днешния ден във Варна зам.-министърът на превоза Владимир Върбанов.

Той посочи, че към този момент е основана организация за транспорта на всички украинци, които ще бъдат преместени от Черноморието към вътрешността на страната.

Те ще пътуват или с изключителни композиции, или в спомагателни вагони към обичайните влакове, които се движат из страната. Очаква се на следващия ден част от украинците да пътуват в 4 спомагателни вагона, прикачени към композицията, движеща се сред Варна и София в 10.30 ч.

Украински бежанци живеят в към 150 хотела в района, съобщи областният шеф на Варна Благомир Коцев. В тях са настанени почти 18 хиляди души, само че към 3 хиляди към този момент са ги напуснали.

Коцев посочи, че 5 хиляди души ще останат в района - в хотели, които са изразили предпочитание да бъдат включени в програмата, посредством която ще получават по 15 лв. без Данък добавена стойност за настанен емигрант.

От Варненско би трябвало да бъдат преместени към 7 хиляди души, сподели Коцев. Той прикани хората да не се тормозят, защото е основана организация за транспорта и настаняването им.

До момента в България са влезнали 300 хиляди украински бежанци, сподели Мариана Тошева, ръководител на Държавната организация за бежанците (ДАБ). Тя посочи, че всички, които са поискали краткотрайна протекция, са регистрирани.

Предварителните данни от извършената измежду чужденците анкета демонстрират, че са я попълнили над 40 хиляди души, сподели още Тошева. Според данните от анкетата 3 % са бременни дами, 7 на 100 хора са с увреждания, а към 10 на 100 са с хронични болести, част от които са в лежащо положение.

Тошева посочи, че към момента има държавни ведомства, чиито бази не са готови за приемане на бежанци. Тя не сподели кои са те, само че акцентира, че са нарушили заповед на Министерския съвет и ще понесат своята отговорност, в случай че до 24 часа не изпълнят отговорностите си.

Хотелите в страната, изразили предпочитание да се включат в новата стратегия за настаняване на бежанци, са малко над 500. Част от тях – към 300, са бази, в които към този момент има настанени украинци.

Председателят на ДАБ заяви още, че близо 3 000 от пристигналите във Варненско бежанци към този момент са намерили работа. Тя напомни, че новата стратегия за хотелите, които настаняват бежанци против 15 лв. дневно, е с дълготрайност 3 месеца. През това време хората могат да си търсят работа, добави Тошева.

По думите й украинците, които би трябвало да бъдат превозени до вътрешността на страната от Добричкия район, са под 1000 души. Най-много са в Бургаско - към 10 000.

Директорът на полицията във Варна Атанас Михов заяви, че органите на реда ще спомагат напълно при превозването на бежанците, както от хотелите до жп гарите, по този начин и във влаковите композиции. Полицаи ще има и там, където идват и се настаняват украинците, добави Михов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР