Първите 120 украинци, транспортирани от Слънчев бряг, бяха настанени в

...
Първите 120 украинци, транспортирани от Слънчев бряг, бяха настанени в
Коментари Харесай

120 украинци от Слънчев бряг настанени в Сарафово

Първите 120 украинци, превозени от Слънчев бряг, бяха настанени в почивна база на Министерството на защитата в Сарафово. Тя ще бъде една от двете буферни зони, в които ще бъдат краткотрайно настанявани бежанци от Украйна. Другата база е бежанският лагер в Елхово, който е с потенциал за 1700 индивида.

Днес два рейса с бежанци, най-вече дами и деца, бяха докарани в Сарафово и настанени в хотелската част на министерството на защитата, която се намира на метри от морето. Базата е разположена настрана от основния път за Слънчев бряг и до нея публицисти нямат достъп.

Междувременно е почнало построяването на палатков лагер в базата. Когато хотелската част се запълни, украинските бежанци ще бъдат настанявани в палатките, изясни зам.областният шеф на Бургас Пламен Янев.

Палатките ще могат да приютят към 1000 индивида, добави Янев. И посочи, че едвам когато базата в Сарафово се запълни, рейсове с украинци от Слънчев бряг и Св.Влас ще потеглят към бежанския лагер в Елхово. Той пък е с потенциал за 1700 души, които ще се настаняват във фургони. Част от бежанците са декларирали, че ще пътуват до там с персоналните си коли и питали за охранителен паркинг.

„ Тези от украинците, които ни спомагат в преместването, получават най-хубавите условия. Ето, тези които през днешния ден първи потеглиха за Сарафово, се настаниха в хотелската част “, разяснява още Пламен Янев.

От 6000 украинци на територията на Бургаска област, декларирали предпочитание да се реалокират, на 31 май удостоверили едвам 220. Янев изясни, че украинските бежанци, настанени в двете буферни зони Сарафово и Елхово ще останат там 2-3 дни. През това време те още веднъж ще бъдат интервюирани, с цел да може всеки персонално да каже какви потребности има. След това ще бъдат превозени до избраните държавни бази. Според зам.-областния изискванията във всички тях били положителни.

Повечето хора не потеглят с рейсовете, обезпечени от страната, тъй като ги е боязън – нямат информация къде отиват. Питат мен, само че аз също не мога да им дава отговор “, споделя Елена Андонова, притежател на четири хотела в Слънчев бряг и Свети Влас. От началото на войната за тя приема бежанци от Украйна. Част от тях ще останат в базите й по новата стратегия, по която страната ще заплаща по 15 лева дневно за емигрант.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР