Първите 12 лопатари за 2020 бяха разселени край Кърджали по-рано

...
Първите 12 лопатари за 2020 бяха разселени край Кърджали по-рано
Коментари Харесай

Първите 12 лопатари за 2020 бяха разселени край Кърджали

Първите 12 лопатари за 2020 бяха разселени край Кърджали по-рано този месец. С тази група стартира есенният сезон за разселване на елени в предпазените зони в Източните Родопи. Лопатарите са под непрекъснато наблюдаване от екипа и представители на локалните ловни дружини, които сътрудничат за връщането на животните в региона.

Следващите няколко месеца в Източните Родопи се възнамерява да се разселят общо до 100 елена, съобщи БНР.

Целта на фондация По-диви Родопи е малко по малко еленът лопатар да бъде възобновен в задачите Източни Родопи. През последните пет години в региона на Източните Родопи са разселени над 400 елена лопатари и 50 благородни елена в съдействие с СЛРБ и локалните ловни сдружения от Кърджали, Харманли и Крумовград.

Биологичното многообразие в Родопите е едно от най-богатите в Европа, като за това решаваща роля имат дивите тревопасни животни, измежду които и елените лопатари и благородните елени. Тези животни поддържат голям брой типове в присъщия за Родопите мозаечен ландшафт. Връщането на лопатарите дава късмет както за възобновяване на дивата природа, по този начин и за превръщането на Родопите в мечтана туристическа дестинация в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР