Първичното публично предлагане на Дронамикс кепитъл предизвика силен интерес. Специално

...
Първичното публично предлагане на Дронамикс кепитъл предизвика силен интерес. Специално
Коментари Харесай

"Дронамикс" привлече интерес за 26 млн. лв. при публичното предлагане на свои акции

Първичното обществено предложение на " Дронамикс кепитъл " провокира мощен интерес. Специално основаното сдружение, което ще влага в компанията за карго дронове Dronamics Global Ltd, набра оптималните съвсем 6 млн. лв., откакто предложи на вложителите 5 334 081 акции с номинал от 1 лева на цена от 1.1 лева Според данните, оповестени от БФБ след дебюта, ползата към предлагането е бил висок, откакто търсенето е близо 4.5 пъти повече от препоръчаните бумаги на аукциона, или за над 26 млн. лева Това е шестото сполучливо листване на сегмента BEAM за тази година. Високият интерес може да се изясни ненапълно и с метода на продажба - аукцион, при който акциите се разпределят съразмерно. Така някои вложители може да са подали по-големи поръчки, с цел да се презастраховат и да си подсигуряват стремежи брой бумаги. По данни на БФБ са подписани 1129 покупко-продажби, което прави приблизително по 4724 акции на договорка.
Какво ще се случи с набраните средства
Според учредителния правилник на " Дронамикс кепитъл " средствата, които компанията ще набере посредством IPO-то, ще се влагат в капитала на Dronamics Global, сдружението майка, записано във Великобрирания. Издадените привилегировани Клас Б акции ще разрешат на вложителите в " Дронамикс кепитъл " да извърнат акциите си за " избран брой акции " в Dronamics Global, когато сдружението майка направи IPO. Според основателите на компанията това може да се случи след 3 до 5 години.

Сега първо следва 90% от набраните 5.87 млн. лева да се влагат в капитала на Dronamics Global, която на собствен ред ще употребява средставата, с цел да приготви по-нататъшен рунд за набиране на средства (Series A) - издаване на лицензи, стартиране на първия аероплан и така нататък. Това значи, че в капитала на Dronamics Global ще се влагат 5.28 млн. лева, което при заложена оценка на английското сдружение от 125 млн. евро дава отговор на дял от 2.16%. Тъй като при последващите нараствания на капитала " Дронамикс кепитъл " няма да взе участие, това значи, че собствеността му в капитала на английското сдружение ще се разводни, само че очакванията са, че това ще се компенсира от покачване на оценката на английското дръжество. От капиталовия медиатор по предлагането " Карол " и " Дронамикс " дават образец с вложени 110 хиляди лева в акции от IPO-то на българското сдружение и догадка, че след няколко години Dronamics Global ще излезе на непозната борса с оценка от 1 милиарда евро.

Останалите 10% от набраните средства " Дронамикс кепитъл " ще употребяват за оперативната активност и за покриване на разноските към процедурата при излизането на пазара.
Реклама Бъдещето на " Дронамикс "
Мисията на българския стартъп е да революционизира превоза на артикули, като редуцира разноските и времето за доставка. За задачата компанията създава нов вид товарен аероплан - " Черният лебед ", който възнамерява да показа идната седмица (7 декември) на летище София. Според данни на " Дронамикс " самолетът/дронът е дребен, безпилотен и извънредно пестелив, като може да транспортира товар от 350 кг на над 2500 км. Към сегашен миг самолетът ще лети с гориво вид E 10, като проектите са до 2023 година да се премине към биоетанол.

Целта на Dronamics, съгласно основателите на компанията, е сдружението да оперира единствено с цялата инфраструктура за организация и осъществяване на транспортни услуги, а не да продава самолетите. За задачата обаче компанията ще би трябвало да се сблъска с разнообразни проблеми като да вземем за пример ще би трябвало да разполага с въздушни оператори, които да ръководят самолетите и да се включват при съществуването на проблем. Плановете на компанията са, че един оператор може да ръководи до 10 самолета по едно и също време.

Освен това компанията ще би трябвало да получи лиценз за самолетна компания, с цел да може да стартира да каца и отлита от интернационалните летища. Плановете на " Дронамикс " са до 2022 година лицензът да бъде взет и да бъде осъществен първият действен полет. Към сегашния миг компанията има подписани контракти с над 40 летища в Европа и още 20 в целия свят, като предходната седмица разгласи и контракта си летище " София ".
От София до ЛондонДвамата братя Свилен и Константин Рангелови започват " Дронамикс " през 2014 г,. като записват сдружението с 1262 лева капитал в акции с номинал от по 1 лева През 2018 година активността се измества от България и се записва компания във Англия, като капиталът на сдружението се трансферира в паунди (1262 паунда) с номинал на акциите от 0.00001 паунда (една хилядна от пенито).През последните няколко години няколко благ вложителя влагат в " Дронамикс ", като получават миноритарен дял от компанията. Сред ранните вложители в компанията са рисковите фондове Founders Factory (Великобритания), Speedinvest (Австрия) и " Илевън кепитъл " (България), като последните два разполагат със надлежно към 3% и 12% от компанията. Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР