Първичните избори за президентските номинации в Републиканската и Демократическата партия

...
Първичните избори за президентските номинации в Републиканската и Демократическата партия
Коментари Харесай

Западни издания: След светлата си нощ в супервторника Тръмп избра мрачните мисли

Първичните избори за президентските номинации в Републиканската и Демократическата партия на Съединени американски щати в петнадесет щата и една американска територия през миналата нощ на 5 март - по този начин наречения супервторник, са централна тематика в западния щемпел. Те регистрират превъзходството на двамата съществени кандидати - сегашния президент Джо Байдън и предшественика му Доналд Тръмп, като в същото време акцентират изненадващата победа на републиканката Ники Хейли над Тръмп в щата Върмонт.

" След една светла изборна нощ за него Тръмп още веднъж избра мрачните мисли ", разяснява Майкъл Голд в американския в. " Ню Йорк таймс ".
Въпреки че доминираше в конкуренцията за президентската номинация на Републиканската партия против останалата против него някогашна непрекъсната представителка на Съединени американски щати при Организация на обединените нации Ники Хейли, Тръмп произнесе победна тирада, която беше бедна откъм гръмки триумфални изречения, само че пък за сметка на това богата на злокобни напомняния и мрачни предсказания за бъдещето на страната, в случай че огромният му противник Байдън бъде избран отново за президент, написа Голд в " Ню Йорк Таймс ".

" През последните три години наблюдавахме по какъв начин страната ни понася тежки провали. И никой не си е помислял, че това в миналото би било допустимо ", съобщи Тръмп пред свои поддръжници по време на речта в частното си имение " Мар а Ларго " в Палм Бийч, щата Флорида, представен от " Ню Йорк таймс ".

Изданието показва, че той не е загатнал своята републиканска съперничка Хейли, чиято изненадваща победа в щата Върмонт беше оповестена от Асошиейтед прес тъкмо когато Тръмп е приключил изказването си.

Мрачният господин Тръмп изрецитира познатия си лист с недоволства, настоявайки, че нацията се спуска към пропаст на безпорядък под управлението на Байдън, и изказвайки подозрения по отношение на прозрачността на изборите, въпреки и той на процедура да завоюва първичните избори измежду републиканците, разяснява " Ню Йорк таймс ".

" Ние сме страна от третия свят във връзка с границите си и сме страна от третия свят във връзка с изборите си " са думите на Тръмп, маркирани от Голд, съгласно който речта му е още един симптом, че той занапред се е концентрирал върху президентските избори наесен. А там, по всичко наподобява, ще се изправи против Байдън.
" Ню Йорк Таймс " оповестява, че Тръмп се е срещнал с милиардера Илон Мъск, с цел да разиска набирането на средства за акцията си. Според изданието тайната намира се е състояла в Палм Бийч в неделя.

Освен с Мъск, някогашният президент се е срещнал и с други богати донори на Републиканската партия, като се надява скоро да беседва уединено с изпълнителния шеф на компанията " Тесла ". " Ню Йорк таймс " показва, че Мъск към момента не е оповестил обществено дали има намерение да поддържа финансово кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати.

Що се отнася до сегашния държавен глава Байдън, изданието отбелязва, че той е постигнал съкрушителна победа в първичните избори на Демократическата партия, само че още веднъж се е изправил против " протестния избор " на въздържалите се, подбуден от държанието на Съединени американски щати по отношение на войната в линията Газа сред Израел и радикалното палестинско придвижване " Хамас ".

Друг американски вестник - " Вашингтон пост ", разгласи, че Тръмп на процедура към този момент е претендентът за президент на републиканците за изборите през ноември. Гласуването приближи Съединени американски щати до повтаряне на оспорвания дуел сред Тръмп и Байдън, който в действителност към този момент тече в първичните избори, показва " Вашингтон пост ", добавяйки, че с напредването на времето пътищата на Тръмп и Байдън се пресичат все по-често. През миналата нощ и двамата са спечелили " огромната премия " в щата Калифорния, а се засякоха на предизборните си акции до границата в щата Тексас. Големите противници са напът да се сблъскат и тази събота на " бойното поле " в Джорджия с предизборни манифестации. В този щат първичните избори са идния вторник, 12 март.

Британският в. " Гардиън " показва, че претърпените загуби като цяло в щатите са подложили Ники Хейли на натиска да се откаже от надпреварата с Тръмп, само че предизборният ѝ щаб не е дал каквито и да е знаци за сходни стъпки в директно бъдеще.

" Гардиън " цитира ръководителя на Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати, републиканеца Майк Джонсън, който декларира " Тръмп е моят претендент ".
Британският вестник регистрира, че Тръмп е спечелил първичните избори в щатите Калифорния, Вирджиния, Северна Каролина, Мейн, Масачузетс, Оклахома, Тенеси, Тексас, Арканзас, Алабама, Колорадо, и Минесота, като регистрира изненадващата победа на Ники Хейли във Върмонт - втора за нея през тази година. Байдън е победил в посочените щати, само че е изгубил в територията Американска Самоа.
" Гардиън " цитира изказване на ръководителя на Националния комитет на Демократическата партия Джейми Харисън, съгласно който " тази нощ гласоподавателите в цялата страна са декларирали гласа си в битката за отбрана на американската народна власт и главните свободи на жителите ".

" Ноември ще бъде избор сред демократите, които са отдадени да служат на американските жители, и екстремизма на МАГА, предвождан от Тръмп ", сподели Харисън, представен от " Гардиън ". МАГА е политическата теория " Да създадем Америка още веднъж велика " (от британски - Make America Great Again, MAGA), разпространявана от Доналд Тръмп при предходната му кандидат-президентска акция.


Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР