Първи за честването на Св. Св. Кирил и Методий на

...
Първи за честването на Св. Св. Кирил и Методий на
Коментари Харесай

Δобро єст Ѫивети ʤело ʓемля!

 Първи за честването на Св. Св. Кирил и Методий на 11 май ни известява Неофит Рилски към средата на XIX век. През 1857 година денят на светите братя е почетен в българската черква " Св. Стефан " в Цариград, дружно със работа и за св. Иван Рилски. След 1916 година в България е открит григорианския календар и денят на Св. св. Кирил и Методий, отбелязван на 11 май към този момент се пада на 24 май.. След 1968 година църквата празнува Св. св. Кирил и Методий на 11 май и по този начин 24 май остава единствено Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност.

Константин-Кирил Философ и Европа

Милорад Павич, апетитен за балканския Умберто Еко в книгата си " Хазарски речник “ вкарва Константин Кирил-Философ в доста тежък спор. Всъщност и събитието и дебатът са действителни - някъде от средата на IX век. (860 г.). Накратко: Хазарският каган се колебае дали да смени религията на народа си. Решава да образува решение след извършен пред него набожен спор. Поканени са водещи теоретици на трите огромни религии - Константин-Кирил Философ, Фараби-ибн Кора и Исак Сангари . Християнин, мохамеданин, юдей.

Огромна интелектуална задача за преди съвсем хилядолетие и половина. Константин Кирил излиза с чест от дебата въпреки формалната вяра на хазарите още от 8 век да е юдаизма. 200 от тях са покръстени в християнството, с помощта на харизмата му. Скоро там християнството е втората водеща вяра!

Не знам с кого и с какво можем да съпоставим Константин Кирил-Философ в съвремието ни.

Вероятно не осъзнаваме към момента космополитноста на интелекта на Философа и действителното му въздействие върху европейската цивилизация. Като споделям " ние “, имам поради всички европейци, а освен нас – балканските европейци. Дали изобщо си даваме сметка, че това е един от най-образованите мъже на своето време, повлиял на цялото Средновековие. Константин-Кирил е съпоставим като обсег с Леонардо Да Винчи, а като принос към цивилизацията е паралелно най-малко до Гутенберг, основоположникът на актуалното книгопечатане, трансформирало света.

Само ще загатна, че съгласно историческите извори е Философа е владеел степен над 10 езика. По това време…

Едва седемнайсетгодишен оборва в теологичен спор " за “ и " срещу “ иконоборството върховен свещеник като някогашния патриарх Йоан VII Граматик. Става делегат за специфични задачи на Византия. Мисия при сарацините, брегалнишка задача, упоменатия тристранен дебат при хазарите, задача при аланите...

Разпространител на християнството във Великоморавия, Панония. Венецът на активността му – глаголицата, с която дружно с брат си Методий остават вечно в международната история!

Как звучи на днешните младежи да вземем за пример, че когато приключва новата писменост на евро-християнската цивилизация Константин-Кирил в действителност е бил на към 30 години?

С безусловно право можем в един необятен смисъл да го считаме за един от първите строители на модерна Европа. Двете му блестящи прояви – битката с триезичната доктрина – Венецианския дебат и именитото посещаване при папа Адриан II му дават непокътнато място в европейската изложба. Канонът е продънен след блестящата тирада на Константин-Кирил.

" Не свети ли слънцето еднообразно за всички! “

В римския храм " Санта Мария Маджоре “ папа Адриан II признава славянския език за равнопоставен на гръцкия и латинския , и освещава литургичните книги, с глаголицата. В Рим се отслужват литургии на славянски език!

В българското ни съзнание двамата братя мълчешком са считани за татковци на нацията ни. На моето потомство, откакто се пообразовахме ни беше мъчно да приемем, че те в действителност не са българи… Наложи се да научим и че в действителност кирилицата е на Климент, а не на Кирил. Хлъзгава материя е историята…

Глаголицата е " кирилица “-та, а кирилицата е " климентица “. Но Кирил и Методий без пресилване и без непотребен възторг са основатели на нацията ни, будители, водители и учители. Светци, почитани наедно с апостолите. И от Православната и от Католическата черква.

Половин година пред да бъде прострелян папа Йоан Павел II издава обръщение към християните наречено Egregiae Virtutis ( " За безпримерно достолепие “), с което двамата татковци на славяните са оповестени за " съпокровители на Европа “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР