Първи в изпитанията бяха ваксините на АстраЗенека, затова страната ни

...
Първи в изпитанията бяха ваксините на АстраЗенека, затова страната ни
Коментари Харесай

Борисов: Първа в изпитанията беше ваксината на АстраЗенека, затова я поръчахме

Първи в тестванията бяха имунизациите на " АстраЗенека ", по тази причина страната ни е поръчала тази ваксина, сподели министър председателят Бойко Борисов в Кюстендил, където е на посещаване дружно с министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов и зам.-министъра на районното развиване и благоустройство Николай Нанков. Там е и ръководителят на Българската организация на заведенията Ричард Алибегов. Посещението на премиера бе излъчено в формалния му профил във Facebook.

Премиерът Борисов добави, че след имунизациите на " АстраЗенека " страната ни е поръчала 1 млн. дози и от имунизациите на " Пфайзер ", а по-късно още 2,9 млн. дози. Поръчани са ваксини и от " Модерна ".

България е поръчала 4 млн. дози от имунизациите на " АстраЗенека ", само че страната ни заплаща единствено за доставени ваксини. Ваксините не са платени авансово. " Имаме уверения, че до сряда ще минат всички проби ", означи Борисов.

Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ) стартира инспекция на имунизацията на тази компания, откакто редица страни краткотрайно преустановиха потреблението й поради нежелани странични реакции.

Борисов добави, че в случай че съветската ваксина бъде утвърдена от ЕАЛ, България ще купи и от тази ваксина. За китайската ваксина към момента не са подадени документи в организацията. Когато тези ваксини бъдат позволени от ЕАЛ, страната ни ще може да купи и от тях.

Ще се изчака да излязат резултатите от взетите проби в Пловдив, с цел да може да се позволи продължаването на имунизацията с " АстраЗенека " у нас. Няма терзания, че може да има някаква връзка сред поставената ваксина и гибелта на дамата в Пловдив, сподели здравният министър Ангелов.

Вчера са сложени над 12 000 ваксини, уточни още той.

Ричард Алибегов съобщи, че от заведенията желаят единствено независимост да работят, спазвайки всички противоепидемични ограничения. По думите му каквито и обезщетения да има, още едно затваряне на заведенията, ще бъде пагубно за сектора.

" Само да се работи, чисто психически е добре за народа. Освен това хората работят ", отговори му Бойко Борисов.

Зам.-министърът на районното развиване и благоустройство Николай Нанков похвали кмета на Кюстендил Петър Паунов, че в града доста добре се работи по усвояването на европейски и национални средства. Над 100 млн. лв. са вложени в инфраструктурата на Кюстендил, уточни Нанков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР