Първи случай на заболяването Африканска чума при свинете /АЧС/ е

...
Първи случай на заболяването Африканска чума при свинете /АЧС/ е
Коментари Харесай

Първи случай на африканска чума в Шуменско, откриха я в умрял глиган

Първи случай на болестта Африканска чума при свинете /АЧС/ е открит в Шуменска област, оповестяват от Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ на уеб страницата си в интернет.

Пробата, взета от открита умряла дива свиня на територията на община Върбица, е доказана като позитивна за вируса от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

На вчерашното съвещание на Областната епизоотична комисия в Шумен бе обявено, че до тогава не е установен случай на АЧС в района.

От БАБХ молят обществото да бъде съпричастно и отговорно към сериозната епизоотична обстановка и да извършва ограниченията за предварителна защита и биосигурност.

Незабавно от през днешния ден е стеснен достъпът на пътя, който е единствен към местността „ Елешница, с жива защита и преграда. На мястото стартира монтирането и на охранителни камери, които ще управляват прекосяването през нощта. Оттам минават туристически направления и през днешния ден ще бъдат сложени указателни табели със възбрана за прекосяване по туристическите пътеки, с писмо ще бъде предизвестен Български туристически съюз.

Съгласно Заповед РД48-48831.07.2019г. на Министъра на земеделието, храните и горите, заместник-областният шеф Петко Шаренков предлага на кмета на община Върбица да издаде заповед и да бъдат предизвестени всички пастири, гъбари, събирачите на трюфели и дървосекачите, че се лимитира достъпа до този регион.

В осъществяване на Заповед РД48-48831.07.2019г, със заповед на шефа на Североизточното държавно дружество, ще се прави всекидневен обход и претърсвания на региона, ще бъдат готови и места за загробване, според условията на БАБХ.

По информация на кмета на община Върбица на територията на общината е имало единайсет стопанства вид „ заден двор “, в които са се отглеждали общо 27 прасета, като всички свине са непринудено заклани и прибрани от стопаните. Заместник-областният шеф Петко Шаренков привиква съвещание на Областната епизоотична комисия на 12 август-понеделник, от 15.00ч. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР