Първи случай на морбили в София. 37-годишна жена е била

...
Първи случай на морбили в София. 37-годишна жена е била
Коментари Харесай

Д-р Кантарджиев: В София беше регистриран случай на морбили

Първи случай на морбили в София. 37-годишна жена е била диагностицирана с дребната шарка, осведоми Дарик шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Проблемът е, че преди да бъде потвърдено болестта, дамата е обиколила две лечебни заведения, личният състав, в които би трябвало да изчака 21 дни, с цел да се откри дали е инфектиран.

Проф. Кантарджиев осведоми, че най-голяма възможност за заразяване съществува при пътешестване в прилежаща Гърция. Специалистът прикани родители с деца, на възраст под 1 година, да заобикалят дестинацията.

5500 са диагностицираните в Сърбия, 2500 са случаите в Гърция и 100 са в Македония. Специалистът напомни, че преди две години в прилежаща Румъния е имало зараза с 10 000 инфектирани, която е лишила живота на 59 деца.

Рискова е възрастовата група от 25-40 години с изпуснати имунизации. Имунизациите против морбили са две - на 13-месечна възраст и на 13-годишна. Проверка дали сме ваксинирани може да се направи с инспекция за съществуване на антитела, посочи доктор Кантарджиев.

Държавата би трябвало да предприеме строги ограничения против подправени или изчезнали ваксини, прикани доктор Кантарджиев. Така се рискува здравето и на останалите, добави той. Ваксината е жива, поради което носи избрани опасности, само че точно поради това първата ваксина се слага на 13-месечна възраст, изясни той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР