Първи случай на маймунска шарка е открит в Швейцария при

...
Първи случай на маймунска шарка е открит в Швейцария при
Коментари Харесай

Първи случай на маймунска шарка и в Швейцария

Първи случай на маймунска шарка е открит в Швейцария при човек, живеещ в кантон Берн, само че който е бил изложен на вируса в чужбина, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на информация от здравната дирекция на кантон Берн.

Извършено е следене на контактните лица за определяне на вероятни вериги на предаване, се споделя в прессъобщение на локалните управляващи. Заразеният се следи амбулаторно и е изолиран вкъщи. Всички контактни лица са били осведомени.

Този първи хипотетичен случай на маймунска шарка стана прочут в петък. Извършените лабораторни разбори са удостоверили съмнението в събота следобяд.

Няколко западни страни, в това число Франция, Германия, Англия, Съединени американски щати, Испания и Швеция, са разпознали случаи на маймунска шарка.

Маймунската шарка или " маймунски ортопоксвирус " е рядко заболяване, чийто патоген може да се предава от животни на хора и назад.

Неговите признаци наподобяват, само че не са по този начин тежки, тези при пациенти с едра шарка: тресчица, главоболие, мускулни болки, болки в гърба през първите пет дни. След това се появяват обриви, лезии, пустули и най-после струпеи.

Няма медикаменти за маймунската шарка, която нормално отзвучава сама и признаците не престават от 14 до 21 дни.

Тежките случаи се срещат по-често при деца и са свързани със степента на влияние на вируса, здравното положение на пациента и тежестта на затрудненията.

Според епидемиите, процентът на смъртност може да варира доста, само че остава под 10% във всички документирани случаи, основно при дребни деца.

Предаването от човек на човек може да бъде резултат от непосредствен контакт със тайни от инфектирани дихателни пътища, кожни лезии на инфектиран човек или предмети, неотдавна нечисти с телесни течности или материал от лезиите на пациента.

Най-скорошните случаи в западните страни са измежду мъже, хомосексуалисти, заяви Световната здравна организация (СЗО) в петък, която съобщи, че желае да хвърли светлина върху предаването на вируса, изключително измежду хомосексуалната общественост.

Първи случай на инфектиран записва и Израел. Заболелият е 30-годишен мъж, който наскоро се е върнал от Западна Европа, съгласно представител на болничното заведение Ишилов в Тел Авив.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР