Първи случай на индийски вариант на коронавируса у нас. Пробата

...
Първи случай на индийски вариант на коронавируса у нас. Пробата
Коментари Харесай

Индийският вариант на COVID-19 у нас: Открит е при млад мъж, който скоро не е бил в чужбина

Първи случай на индийски вид на ковид у нас. Пробата е от май, само че едвам в този момент излиза наяве, че се касае точно за тази мутаця. Заради забавянето, здравният министър изиска информация по случая.

Пробата на пациента е взета на 5 април. Лицето е студент по медицина от Обединеното кралство, който още по време на боледуването от Коронавирус е бил стажант в болница в Плевен.

Младият мъж не е напускал страната ни през последните две години, само че се е срещал с човек, върнал се от Република Индия. Веднага откакто е почувствал неразположение е посетил незабавна помощ.

Пробата е била взеха на 21 април, и е секвенирана на 5 май. Тогава тя не е покаала познатите тогава у нас разновидности. Че става въпрос за индийския се потвърждава през юни, след още един разбор.

Снимка: btvnovinite.bg

За разлика от класическия вид, където най-честите признаци са кашлица, висока температура и загуба на подушване или усет, при индийския вид най-разпространени са главоболието, взпаленото гърло и хремата, сочи проучване във Англия.

" През май тази проба беше открита като незнайна генетична линия, защото онлайн формалните приложения, които класифицират вариантите, още не бяха обновени. И когато депозирахме секвенцията, тогава чак през юни стана ясно, че се касае за индийския вид. Това е един изолиран случай, нямаме други доказни такива случаи ", изясни доцент Иван Иванов от НЦЗПБ.

Студентът е болен след първа доза ваксина и е изкарал вируса леко под домашна карантина. Шокиран е от обстоятелството, че попада в статистиката след два месеца и половина и отхвърля да разкрием самоличността му. От медицинския университет в Плевен са безапелационни, че сега заболели студенти от COVID-19 при тях няма. 90% от студентите са имунизирани непринудено.

По-рано служебният здравен министър съобщи, че не се постанова в допълнение взимане на ограничения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР