Първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран

...
Първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран
Коментари Харесай

Потвърдиха първи случай на чума по свинете в Югозападна България

Първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран в база за интензивно стопанисване към Държавно ловно стопанство " Искър ", Самоковско, заяви БНР.

Положителната проба е от диво прасе.

От Югозападното държавно дружество са удостоверили съществуването на вируса в ловно стопанство " Искър ", откакто и втората проба при дивото прасе се оказала позитивна.

Предприети са всички ограничаващи ограничения, като в базата влизат единствено чиновници на стопанството, на които се прави наложителна стерилизация.

На територията на ловното стопанство не се позволяват външни лица и туристи.

Засилени са ограниченията по граничните пунктове с Гърция и Северна Македония, като се ревизират всички коли да не се придвижва прясно свинско месо или артикули от него.

Д-р Михаил Бащавелов, регионалният шеф на БАБХ разяснява, че се прави стерилизация на всеки автомобил.

Завишен е и контролът в питателните магазини и комерсиалните вериги, в които се предлага месо, в петте лицензирани кланици и към 20 месопреработвателни обекти.

Около 5000 са прасетата в Благоевградска област, отглеждани при домашни условия. Ветеринарите са безапелационни, че по-добре е те да бъдат заклани в този момент, защото към момента няма записано огнище на африканска чума.

Припомняме, че по-рано през днешния ден беше оповестено бедствено състояние и в Свищов поради чумата по свинете.

По-рано денем от БАБХ обявиха, че влизат в персонални стопанства и ще търсят живи свине за евтаназия.

Четвърти ден пък продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол поради умъртвяване на свинете.

Преди това стотици се събраха в Пазарджик, с цел да стачкуват против заповедта за изтребване на домашните прасета от частните дворове.

На среща с кметовете от област Пазарджик министър председателят Бойко Борисов даде обещание свиневъдите да бъдат обезщетени с 300 лева на двор.

След това Корнелия Нинова съобщи, че с 300 лева Борисов се подиграва с паниките на хората.

Припомняме, че болестта порази три огромни индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които обезпечават близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Положителни се оказаха и пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново. Това е петата индустриална плантация с доказано огнище със болестта и първа за региона.

На 30 юли първи позитивни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две диви свине в Пловдивско.

Следващият ден - 31 юли бе намерено пето огнище на свинска чума в индустриална плантация. Същият ден бяха открити още две нови огнища на Африканска чума при домашни прасета в област Монтана и два случая при диви свине за първи път са открити в областите Пловдив и Разград.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР